Rebarborový dort s vanilkovým krémem

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Rebarborový dort s vanilkovým krémem  Foto:
Rebarborový dort s vanilkovým krémem
Foto: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody

Rebarbora je sezonní záležitost a je potřeba si ji pořádně užít. Je báječná v klasickém drobenkovém koláči na plech, ale můžete ji vyzkoušet i v tomto šťavnatém skandinávském dortu.

Článek

Nejlepší recepty z rebarbory Foto:

7 skvělých receptů z rebarbory

Rebarbora nebo-li reveň je vytrvalá bylina se zelenými až červenými řapíky, které jsou po zimě vítaným zdrojem vitaminů a především svěží chutě.
Suroviny
žloutkový krém (viz níže) 150–200 g
máslo 175 g
vejce 4 ks
vanilkový cukr nebo extrakt 1 lžička
sůl 1/2 lžičky
kypřicí prášek 1/2 lžičky
Poleva:
máslo 30 g
rebarbora 400 g
kulatá dortová forma s pečicím papírem, vymazaná máslem
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C.

2

Nejprve připravte polevu. Rebarboru omyjte a nakrájejte na asi 2 cm velké kousky. Na mírném plameni rozpusťte máslo, přisypte cukr a kardamom a nakonec i ovoce. Míchejte 2–3 minuty tak, aby se všechny kousky pěkně obalily, a odstavte.

3

Ve velké míse utřete máslo s cukrem dohladka. Pak jedno po druhém přidávejte vejce a dál šlehejte, dokud směs nebude zcela jednolitá.

4

V jiné nádobě smíchejte všechny suché ingredience, prosijte k vejcím s máslem a důkladně zapracujte. Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte stěrkou a navrch nalijte žloutkový krém.

5

Vychladlou polevu přeceďte, rebarborou posypte syrový dort a zbylou tekutinu schovejte na později. Pečte asi 60 minut a pravidelně kontrolujte (pokud se vám bude zdát, že na povrchu hnědne příliš rychle, můžete trochu snížit teplotu nebo ho přikrýt alobalem).

6

Po vyndání se pomocí špejle přesvědčte, že je dort propečený a nechte vychladnout (těsto by ale mělo zůstat poměrně vlhké, takže se neděste, jestli se vám i po hodině pečení bude zdát mazlavější než třeba piškot).

7

Před servírováním pokapejte zbylou polevou.

ŽLOUTKOVÝ KRÉM

Dorty se žloutkovým krémem jsou pořádně hříšná pochoutka, právě proto je ale považuji za ten nejlepší lék na pocuchané nervy. Žloutkový krém se hodí snad skoro do všech receptů, od dortů přes nepečené vrstvené dezerty po ovocný krambl. Výhodou je, že si můžete připravit přesně takovou konzistenci, jakou budete potřebovat – stačí přidat nebo ubrat mléko podle toho, jestli chcete máčet a polévat nebo plnit. Až se do něj pustíte, nezapomeňte ho celou dobu poctivě míchat, aby se vám nepřipálil.

Na 600–625 g krému potřebujete:

• 500 ml plnotučného mléka

• semínka z jednoho vanilkového lusku

• 1 vejce + 1 žloutek

• 100 g cukru moučka

• 30 g kukuřičného škrobu

• 1/2 lžičky soli

• 25 g másla

1. Mléko nalijte do kastrolu a spolu s vanilkou ho na mírném plameni začněte zahřívat. Vejce rozbijte do mísy a vyšlehejte s cukrem a škrobem. Jakmile mléko začne vřít, sundejte ho ze sporáku, zhruba třetinu přilijte k vaječné směsi a důkladně promíchejte.

2. Vzniklou směs nalijte zpátky do kastrolu ke zbytku horkého mléka, vraťte ho na sporák a za stálého míchání přiveďte k varu. Až si všimnete, že krém začíná houstnout, což by mělo trvat zhruba minutu, znovu ho odstavte a přidejte máslo a sůl. Přelijte do čisté mísy a přikryjte kusem fólie, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Uložený v chladničce krém vydrží několik dní.

Rebarborový dort s vanilkovým krémem  Foto: Rebarborový dort s vanilkovým krémem; foto: FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody

FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody

FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Foto:

Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama