Pomalu pečený bůček

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pomalu pečený bůček Foto:
Pomalu pečený bůček
Foto: archiv Gurmet

A teď něco pro milovníky masa. Stačí pořádný kus bůčku, zelenina a trocha koření a lahůdka je na světě.

Suroviny
bůček 1,5 kg
červená cibule (rozkrájená na půlky) 2 ks
mrkev (oloupaná a nakrájená na půlky) 2 ks
celer (oloupaný a nakrájený na kusy) 1/4 ks
česnek 1 palice
tymián 2 snítky
sůl
Postup
1

Troubu rozehřejte na 220 °C. Na kůži bůčku a v sádle pod ní nařežte velmi ostrým nožem mřížku. Do ní vetřete sůl a maso opepřete. Položte ho do pekáče, podlijte 100 ml vody a vložte do trouby.

2

Pečte asi 15 minut a poté snižte teplotu na140 °C. Maso přiklopte a pomalu pečte asi 90 minut. Do pekáče přisypte cibuli, zeleninu a tymián a vše pečte dalších 60 minut.

3

Maso vyndejte na prkénko a z pekáče opatrně naběračkou seberte tuk. K zelenině přilijte 1/2 hrnku vody, přiveďte ji k varu a odvařte všechny přípečky. Dál vařte ješte asi 15 minut a poté vše přeceďte přes cedník.

4

Tuto omáčku podávejte k nakrájenému masu a jako přílohu zvolte vařené brambory nebo pečivo.

5

Tipy řezníka Františka Kšány: Požádejte vašeho řezníka, ať vám na bůčku nechá kůži. Pečená křupavá kůžička je totiž vynikající lahůdka. Žebra také neodřezávejte, díky nim je maso chutnější.

Pomalu pečený bůček Foto: archiv Gurmet

Pomalu pečený bůček. Foto: archiv Gurmet

 

Gurmet  Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vařeníuž řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

 

Pro milovníky bůčku máme i další skvělé recepty:

Recept

Pomalu pečený bůček potíraný marmeládou

Pomalu pečený bůček potíraný marmeládou

Dopřejte tradičnímu bůčku nový kabátek. Oblíbená šťavnatá pečínka získá nový rozměr díky přelivu ze sladké marmelády. V troubě krásně zkaramelizuje a propojí se s chutí ...

Recept

Grilovaný bůček Chiang Mai Foto: Just Spice

Grilovaný bůček Chiang Mai

Podle tohoto receptu z nočních vietnamských tržišť připravíte báječný bůček vonící koriandrem a k dokonalosti ho doladíte delikátním dipem s tamarindovou vodou. Prostě ...

Recept

Bůček v jablečném moštu  Foto: Gurmet

Bůček v jablečném moštu

Nenechte se odradit delší dobou přípravy (je ale snadná a bude vás bavit) a zkuste tuto lahodnou obměnu klasického vepřo knedlo zela. Nakyslý jablečný mošt posune chuť ...

Videa

reklama

reklama