Pomalu pečená kýta na pivu

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Pomalu pečená kýta na pivu Foto:
Pomalu pečená kýta na pivu
Foto: Albert

Pokud dáte masu čas a dopřejete mu dlouhé pomalé dušení, odmění se vám za tu péči nejen výtečnou chutí, ale především křehkostí a šťavnatostí. Nemluvě o té krásné vůni, která se rozline po vašem domově... Ideální tip na víkendový oběd!

Suroviny
hovězí kýta 1,5 kg
sůl
čerstvě namletý pepř
olivový olej 1 lžíce
slanina, pokrájená nadrobno 100 g
cibule, nakrájená na měsíčky 2 ks
dlouhá červená chilli paprička 1 ks
česnek, rozetřený 2 stroužky
černé pivo 500 ml
rajčatová passata 250 ml
čerstvý rozmarýn 4 snítky
třtinový cukr 2 lžičky
karotka 1 svazek
Postup
1

Troubu předehřejte na 160 °C a maso ze všech stran důkladně osolte a opepřete. Olej rozpalte v hrnci se silným dnem a pak na něm ze všech stran maso opečte, aby zhnědlo a zatáhlo se. Vyjměte ho z pánve a na oleji opečte slaninu. V momentě, kdy začne prskat, přidejte cibuli a česnek a opékejte 3 minuty.

2

Do hrnce vraťte maso, vlijte pivo, přimíchejte passatu, 125 ml vody, rozmarýn, bobkové listy a cukr. Přiveďte k varu, sejměte z ohně a přiklopené dejte do trouby. Pečte 3 hodiny. Maso dvakrát otočte. Pak do hrnce přidejte i mrkve a hodinu dopékejte, aby bylo maso měkké.

3

Před servírováním nechte 15 minut odpočinout.

Pomalu pečená kýta na pivu Foto: Albert

Pomalu pečená kýta na pivu. Foto: Albert

Videa

reklama

reklama