Pivní dort podle Delie Smith

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 dort
Pivní dort podle Delie Smith Foto:
Pivní dort podle Delie Smith
Foto: Zdeněk Lhoták

Slavná britská kuchařka a autorka spousty nádherných kuchařek je podepsaná i pod tímto neuvěřitelným dortem. Je relativně rychle hotový, velice snadný, plný čokolády, ale taky piva – v ráji už nemůže být lépe!

Suroviny
Těsto:
prášek do pečiva 1 lžička
jedlá soda 1 lžička
tmavý přírodní cukr krupice 300 g
změklé máslo 140 g
vejce 3 ks
kakao 60 g
černé pivo 150 ml
Poleva:
tmavá čokoláda 70%
černé pivo 2 lžíce
změklé máslo 300 g
vlašské ořechy, nasekané 20 g
Na ozdobu:
půlky vlašských ořechů
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku s práškem a sodou prosejte do velké mísy, prosévejte z výšky, aby se mouka hezky provzdušnila. Pak přidejte všechny další přísady na těsto kromě piva. Elektrickými metlami šlehejte asi minutu, až vznikne hladká krémová hmota.

2

Po částech k ní zapracujte pivo. Těsto rozdělte do dvou vymazaných a papírem vyložených forem (průměr 22 cm) a pečte ve středu trouby 30–35 minut. Těsto je upečené, když ho trochu zmáčknete a ucítíte, že je pružné.

3

Korpusy vyjměte z trouby, asi po půl minutě objeďte okraje forem nožem a korpusy vyklopte na mřížku. Opatrně stáhněte pečicí papír a korpusy opět překlopte, aby byly vrchní stranou nahoru (to zabrání jejich přilepení na mřížku).

4

Zatímco korpusy chladnou, připravte si polevu. Nalámanou čokoládu s pivem rozpusťte ve vodní lázni, po 5 až 10 minutách, až bude rozpuštěná, sejměte z plamene. Do čokolády zašlehejte máslo a nechte trochu vychladnout, pak k ní elektrickými metlami zašlehejte cukr. Třetinu polevy přesuňte do čisté misky a vmíchejte do ní nasekané ořechy. Až poleva trochu vychladne, spojte oba korpusy polevou s ořechy, zbylou polevou dort ozdobně potřete a posázejte zkaramelizovanými půlkami ořechů nebo čerstvým ovocem.

Pivní dort podle Delie Smith Foto:

Pivní dort podle Delie Smith, foto: Zdeněk Lhoták

Chcete vyzkoušet nové recepty z typických podzimních surovin? Pak si rozhodně kupte nové podzimní čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...
Videa

reklama

reklama