Pečený sýrový celer

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečený sýrový celer  Foto:
Pečený sýrový celer
Foto: Easy weekends

Neprávem opomíjená zelenina výrazné chutí je spolu s mrkví a petrželí základem mnoha českých pokrmů od omáček po polévky. Zkuste ho obsadit i do hlavní role. Skvělý je syrový, třeba v pomazánkách či v salátu, ale i pečený. Působí příznivě na trávení a klouby, proti horečce i při detoxikaci.

Suroviny
celer 500 g
sladké brambory (batáty) 500 g
sůl
gouda 40% 100 g
česnek 1 stroužek
máslo 25 g + na vymazání
čerstvě namletý pepř
toustový chléb 150 g
Postup
1

Celer a sladké brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Zalijte je v hrnci smetanou, osolte a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni do změknutí.

2

Mezitím nastrouhejte sýr a oloupejte česnek. Z vařeného celeru s batáty slijte smetanu do misky. Zeleninu rozšťouchejte. Přidejte máslo a vešlehejte část slité smetany. Použijte jen tolik, aby vzniklo husté pyré.

3

Vmíchejte zakysanou smetanu, žloutky, drcený česnek a nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a pepřem.

4

Přendejte do vymazané zapékací mísy. Na povrch dejte rozdrobený toustový chléb a tymián. Zapékejte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 15 minut.

Pečený sýrový celer  Foto:

Pečený sýrový celer, foto: Easy weekends

Easy weekends Foto:

Easy weekends

David Skokan, ed. Jana Vašáková

Snadné víkendové vaření na celý rok

Hledáte inspiraci na snadné a zároveň sezonní pokrmy na víkendový stůl? Řešíte, co uvařit, aby si pochutnala celá rodina? Pak vám přijde k chuti knížka od kuchaře a foodstylisty Davida Skokana.

Od jara až do zimy vám bude průvodcem surovinami pro dané období a zároveň vám představí více než 90 vyzkoušených receptů nejen na víkend. Mužská jízda v kuchyni může začít…

Vydalo nakladatelství Mladá Fronta.

Videa

reklama

reklama