Pečený lilek a cuketa s curry omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Pečený lilek a cuketa s curry omáčkou Foto:
Pečený lilek a cuketa s curry omáčkou
Foto: isifa.com

Tradičně mají být kousky lilku smažené ve várkách na horkém oleji. Grilování vcelku je zdravější a rychlejší způsob přípravy.

Suroviny
lilek 2 ks
malé cukety 200 g
rostlinný olej 3–4 lžíce
nastrouhaný čerstvý zázvor 2 lžíce
česnek 2 stroužky
zelená chilli paprička, najemno nasekaná 1–2 ks
fenyklová semínka 2 lžičky
římský kmín 1 lžička
koriandrová semínka, namletá 1 lžíci
mletá kurkuma 1/2 lžičky
sekaná rajčata 1 konzerva
nasekaný čerstvý koriandr 1 hrst
nasekaná čerstvá máta 1 hrst
Při podávání:
rýže nebo naan chléb
Postup
1

Odřízněte stonky lilků, a pak je podélně rozřízněte na 6–8 klínů. Cuketky rozkrojte na půl. Všechnu zeleninu dejte s trochou soli do velkého cedníku asi na 20 minut.

2

Lilky a cukety krátce osprchujte. Dejte je na pekáč, otevřenou stranou nahoru, potřete olejem a grilujte, asi 10 minut, dokud nezhnědnou. Obraťte je a grilujte dalších pár minut.

3

Mezitím v hmoždíři smíchejte zázvor, česnek a chilli s 3 lžícemi vody a vše paličkou roztlučte a smíchejte na pastu nebo jenom smíchejte v misce.

4

Zbývající olej rozehřejte na pánvi, přidejte fenyklová a kmínová semínka. Až začnou prskat, přidejte zázvorovou pastu a opékejte dalších pár minut. Přidejte koriandrová semínka a kurkumu, opékejte 1 minutu, pak přidejte rajčata a bohatě ochuťte solí a černým pepřem. Přiklopte a nechte pobublávat, dokud se směs nezredukuje a trochu nezhoustne. Přidejte trochu vody, když zhoustne příliš. Vmíchejte čerstvé bylinky.

5

Rozdělte opečenou zeleninu na ohřáté servírovací talíře a přelijte přes ni horkou omáčku. Podávejte s rýží nebo naan chlebem.

Pečený lilek a cuketa s curry omáčkou Foto: isifa.com

Pečený lilek a cuketa s curry omáčkou. Foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama