Pečená hrušková povidla bez míchání

Doba přípravy:
Pečená hrušková povidla bez míchání Foto:
Pečená hrušková povidla bez míchání
Foto: V kuchyni vždy otevřeno

Tato povidla jsou skvělá jak hrušková, tak švestková či jablečná. Je to snad nejjednodušší způsob, jak si je připravit.

Článek

Rajčatový džem Foto:

18x zavařujeme a nakládáme

Využijte čerstvé suroviny, které jsou v letním období k dispozici. Mít v zimě doma zásoby zavařených marmelád, omáček a naložené zeleniny se jistě vyplatí!
Suroviny
hrušky bez jadřinců, pokrájené (pokud je tuhá slupka, raději oloupat) 2 kg
ocet 2 lžíce
mletá skořice 1/2 lžičky
rum 4 lžíce
hřebíček, tlučený 3 ks
badyán, tlučený 2 ks
Postup
1

Pokrájené hrušky dejte do hlubšího pekáče (můžete vyložit pečicím papírem s vyššími okraji).

2

Polijte octem, vše promíchejte a dejte péct na 200–250 stupňů do trouby. DŮLEŽITÉ: Během pečení ani jednou nemíchejte!

3

Pečte 20–25 minut. Po této době na hrušky nasypte rovnoměrně 250 g cukru a znovu dejte péct na 15 minut.

4

Poté opět přisypte 250 g cukru a znovu je na dalších 15 minut dejte do trouby péci.

5

Po upečení přidejte rum, skořici a roztlučený hřebíček s badyánem. Zamíchejte a ponorným mixérem rozmixujte do požadované konzistence, jak kdo má rád.

6

Pokud by se vám zdálo, že hrušky jsou po upečení příliš vodnaté, pečte ještě o 10 až 15 minut déle.

7

Horká povidla jen naplňte do sklenic, hahoru dejte ještě pár kapek rumu jako konzervant, i přesto, že už tam rum je – a otočte dnem vzhůru.

Pečená hrušková povidla bez míchání 2 Foto: Pečená hrušková povidla bez míchání; foto: V kuchyni vždy otevřeno

V kuchyni vždy otevřeno

Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.

V kuchyni vždy otevřeno - kuchařka Foto:

Videa

reklama

reklama