Smoothcooking.cz

Domácí povidla ze směsi podzimního ovoce

Moje hodnocení
11x

Do plněných rohlíčků, na koláče i do dalších skvělých moučníků. Domácí povidla se v kuchyni každého milovníka sladkého určitě neztratí. Už jste je někdy zkusili připravit nikoliv jen ze švestek, ale ze směsi hned několika druhů podzimního ovoce? Je to naprostá bomba!

1 porce
120 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nejprve umyjte a vypeckujte ovoce. Slupku na ovoci nechte. Ovoce zbavte pouze pecky nebo jádřince.
  2. Ovoce pokrájejte na cca 2 cm velké kousky a vložte do hrnce.
  3. Přidejte mletou skořici.
  4. Ovoce zalijte 100 ml rumu (druhých 100 ml nechte na později) a 200 ml vody.
  5. Celou směs přiveďte k varu. Poté plamen stáhněte na střední (já dala 5 z 9 stupňů) a nechte celou směs pomalu probublávat cca 3 hodiny a to bez pokličky.
  6. Nezapomínejte ale směs promíchávat. Má tendenci se usazovat a přichytávat ke dnu!
  7. Po 3 hodinách celou směs důkladně rozmixujte ponorným mixérem nebo ve smoothie makeru.
  8. Přilijte zbylých 100 ml rumu, plamen stáhněte na minimum (já dala 1,5 z 9 stupňů) a nechte další cca 2 hodiny prohřívat a redukovat.
  9. Takto redukujte do té doby, než budou povidla hustá. Po vystydnutí ale ještě trošku zhoustnou.
  10. Mezitím vymyjte a nejlépe vyvařte zavařovací sklenice a nechte důkladně vysušit. Tohle je ale lepší dělat den předem.
  11. Ke konci celou směs přiveďte k varu, vypněte a ještě jednou důkladně rozmixujte.
  12. Na závěr celou směs nalijte do sklenic (já používám široký trychtýř, abych neumazala hrdlo sklenice), uzavřete a otočte víčkem dolů. Nechte důkladně vystydnout.
  13. A je to. Sklenice lze popsat a darovat jako jedlý dárek.

TIP: Nebojte se kombinovat. Naposledy jsem připravovala povidla, do kterých jsem dávala 2/3 blum a 1/3 jablek. A byla skvělá.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Smoothcooking.cz


Přečtěte si také

Recepty