Suroviny
- ovoce (blumy, švestky, jablka, hrušky či jejich kombinace) 4 kg
- mletá skořice 2 lžíce
- rum (tuzemský ) 200 ml
- voda 200 ml
Postup přípravy
- Nejprve umyjte a vypeckujte ovoce. Slupku na ovoci nechte. Ovoce zbavte pouze pecky nebo jádřince.
- Ovoce pokrájejte na cca 2 cm velké kousky a vložte do hrnce. Přidejte mletou skořici. Ovoce zalijte 100 ml rumu (druhých 100 ml nechte na později) a 200 ml vody.
- Celou směs přiveďte k varu. Poté plamen stáhněte na střední (cca 5 z 9 stupňů) a nechte celou směs pomalu probublávat cca 3 hodiny bez pokličky. Nezapomínejte směs čas od času promíchávat. Má tendenci se usazovat a přichytávat ke dnu!
- Po 3 hodinách celou směs důkladně rozmixujte ponorným mixérem nebo ve smoothie makeru.
- Přilijte zbylých 100 ml rumu, plamen stáhněte na minimum (cca 1,5 z 9 stupňů) a nechte další cca 2 hodiny prohřívat a redukovat. Takto redukujte do té doby, než budou povidla hustá. Po vystydnutí ale ještě trošku zhoustnou.
- Mezitím vymyjte a nejlépe vyvařte zavařovací sklenice a nechte důkladně vysušit. Tohle je ale lepší dělat den předem.
- Ke konci celou směs přiveďte k varu, vypněte a ještě jednou důkladně rozmixujte.
- Na závěr celou směs nalijte do sklenic (já používám široký trychtýř, abych neumazala hrdlo sklenice), uzavřete a sklenice přikryjte vlhkou utěrkou. Nechte důkladně vystydnout.
- A je to. Sklenice lze popsat a darovat jako jedlý dárek.
PRIMA TIP: Nebojte se kombinovat. Naposledy jsem připravovala povidla, zkoušeli jsme třeba variantu, do které jsme dali 2/3 blum a 1/3 jablek. A byla skvělá.
Vyzkoušejte také pečená hrušková povidla bez míchání podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pečená hrušková povidla bez míchání