Moravské koláčky

Doba přípravy:
Počet porcí: 50 ks
Moravské koláčky Foto:
Moravské koláčky
Foto: My Cooking Diary

Pečete doma voňavé koláčky? K dnešní lehce zatažené neděli jsou naprosto ideální! :) Naplňte je tvarohovou náplní a ozdobte povidly, stojí to za to! ;)

Článek

Honzovy makové a tvarohové buchty Foto:

22 nápadů na moučníky z kynutého těsta

Kynuté těsto je pro mnoho kuchařek strašák, ale jakmile ho jednou pokoříte, zjistíte, že práce s ním není nic extra složitého. A výsledkem je nadýchané vláčné těsto, do...

Suroviny
žloutky 2 ks
vejce 1 ks
špetka soli
Kvásek:
vlažné mléko 250 ml
čerstvé droždí 50 g
Tvarohová náplň:
tvaroh (v alobalu) 500 g
žloutky 2 ks
kůra z jednoho citronu
rozinky 2 hrsti
cukr moučka 2 lžíce
trocha mléka (podle konzistence na rozředění)
Drobenka:
změklé máslo 30 g
povidla na dozdobení
hladká mouka na pomoučení
pečicí papír
Postup
1

Ve velké míse smíchejte prosátou mouku a přidejte vejce, žloutky, špetku soli a olej.

2

Ve vyšší nádobě smíchejte cukr s vlažným mlékem a přidejte rozdrobené droždí.

3

Nádobu dejte do trouby (50 °C) a počkejte, než vzejde kvásek. Kvásek přelijte do mísy s moukou a zpracujte těsto. Trvá to minimálně deset minut a dá to vážně zabrat.

4

Zpracované těsto přendejte do čisté misky, poprašte hladkou moukou, misku přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout v troubě na 50 °C.

5

Při přípravě těsta se vám nemusí podařit dvě věci. Za prvé vám nevzejde kvásek. Pro tyto případy si kupte vždy víc droždí – může to být tím, že jste třeba použili moc teplé mléko. Musí být vlažné, protože moc horké kvásek zabije. Za druhé špatně vypracujete těsto. Do toho se musí během zpracování dostat vzduch (toho docílíte neustálým odlepováním těsta ode dna vařečkou).

6

Během kynutí připravte tvarohovou náplň. Smíchejte tvaroh se žloutky, cukrem, citronovou kůrou a rozinkami a podle potřeby rozřeďte mlékem. Směs určitě ochutnejte a podle potřeby přidejte cukr (každý sladíme jinak).

7

Vykynuté těsto přendejte na trochu pomoučený vál (hladkou moukou), zlehka rozválejte válečkem na placku a skleničkou o průměru cca 5 cm začněte vykrajovat kolečka (tloušťka cca 0,5 cm). Na vykrojená kolečka dejte tvarohovou směs a začněte balit koláčky.

8

Všechny strany těsta natáhněte, přehněte přes tvarohovou směs (udělejte takový měšec), pak spoje stiskněte a vytvarujte hezký malý bochánek, který dejte spojem dolů na plech s pečicím papírem.

9

Doprostřed koláčků udělejte prstem důlek, do něj dejte povidla a koláček zasypejte drobenkou. Pečte na 180 °C cca 15 minut do zezlátnutí. Každá trouba peče trošku jinak, tak koláčky hlídejte, a až budou mít krásně zlatý okraje, jsou hotové.

10

Na závěr koláčky stačí jenom pocukrovat a podávat.

Moravské koláčky Foto: Moravské koláčky Foto: Moravské koláčky; foto: My Cooking Diary

Nejchutnější deník

My Cooking Diary Foto:

My Cooking Diary jsem si původně založila na Facebooku pro kamarády, které zajímalo, co jím, když hubnu. Postupem času se začali na blog přidávat i další čtenáři a dávali mi najevo, že to co dělám, je baví. Založila jsem si proto svojí vlastní webovou stránku, aby recepty byly přehlednější, a od té doby mám oficiálně blog.

Snažím se moje čtenáře inspirovat ke zdravějšímu životnímu stylu, takže mimo fotek jídel přidávám na svůj Instagram i fotky toho, jak cvičím. Ke zdravému životnímu stylu patří ale taky zdravý rozum, takže nejsem nijak extrémní a snažím se kombinovat sem tam i nějaká méně zdravá jídla. Ráda taky se čtenáři sdílím svoje zážitky z cest, takže na blogu najdete i rubriku cestování. Momentálně pracuji na své první kuchařce, která bude obsahovat recepty na celý měsíc.

Kačí, My Cooking Diary

Videa

reklama

reklama