Mince pies - košíčky se sušeným ovocem

Doba přípravy:
Mince pies - košíčky se sušeným ovocem Foto:
Mince pies - košíčky se sušeným ovocem
Foto: Johana Pošová

V anglosaských zemích se podává tohle drobné cukroví jako základ výběru vánočních sladkostí. Pevné a přitom křehké těsto a vazká, hutná náplň ze sušeného ovoce znamenají, že košíčky dlouho vydrží a hezky se rozleží.

Suroviny
Náplň:
vypeckované datle, nakrájené nadrobno 250 g
rozinky 50 g
ořechy, nasekané nadrobno 25 g
máslo 30 g
velké šťavnaté jablko, nastrouhané 1 ks
nastrouhaná kůra z 1 citronu
brandy 50 ml
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
mletá skořice 1 špetka
Těsto:
změklé máslo 160 g
přírodní krupicový cukr 75 g
žloutky z velkých vajec 3 ks
hladká mouka 250 g + na poprášení
cukr krystal na poprášení
Postup
1

Přísady na náplň promíchejte v míse.

2

Na těsto prošlehejte v míse máslo a cukr elektrickými metlami, až směs nabude a zesvětlá. Po jednom zašlehejte 2 žloutky vždy s 1 lžičkou vody. Zlehka zatřete mouku, rychle spojte do těsta, zabalte do fólie a dejte na 30 minut chladit.

3

Na lehce pomoučněné ploše vyválejte těsto na výšku desetikorunové mince. Vykrojte z něj 16 koleček o průměru 8 cm a vyplňte jimi důlky formy na muffiny, aby těsto hezky přilehlo (použijte klouby prstů nebo kousek zbylého těsta, zabaleného do uzlíčku). Zbylé těsto znovu zpracujte, zabalte do fólie a dejte do ledničky. Do každého košíčku dejte asi 2 lžíce náplně a i s plechem dejte chladit. Troubu předehřejte na 200 °C. Zbylé těsto rozválejte a vykrájejte z něj hvězdičky, které pomocí zbylého rozšlehaného žloutku přilepte na náplň. Košíčky posypte krystalovým cukrem.

4

Vložte do trouby a pečte 15 minut, až budou košíčky zlaté a křupavé. Před vyklopením je nechte vychladnout ve formě.

Recept

Ovocný chlebíček Foto:

Ovocný chlebíček

Přinášíme vám tip na skvělý ovocný chlebíček, který se bezvadně hodí pro blížící se vánoční oslavy. Využijete tak sušené ovoce i třeba mandle!
Videa

reklama

reklama