Suroviny
- sušené ovoce (brusinky, rozinky, meruňky, švestky) 120 g
- rum (Tuzemský ) 3 lžíce
- špaldová mouka (hladká ) 250 g
- prášek do pečiva 1 ks
- drcený hřebíček 2 ks
- mletý zázvor 1 lžička
- mletá skořice 2 lžičky
- vanilkový lusk (dřeň z 1 vanilkového lusku)
- mandle (blanšírované) 50 g
- ořechy (směs nesolených ořechů) 70 g
- hořká čokoláda 50 g
- máslo (změklé ) 160 g + na vymazání formy
- med (tekutý ) 70 g
- třtinový cukr 70 g
- banán 1 ks
- vejce 4 ks
- strouhanka (na vysypání formy)
Poleva
- moučkový cukr 180 g
- voda (horká ) 3 lžičky
- citronová šťáva 4 lžičky
Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Všechny informace, videa a bonusové materiály k pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ZDE!
Postup přípravy
- Větší sušené ovoce pokrájejte na velikost rozinek, dejte ho do misky střední velikosti a zalijte několika lžícemi rumu, promíchejte. Zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat alespoň hodinu.
- Malou hrst různobarevného sušeného ovoce si ale ještě před naložením odložte na stranu na ozdobu. Mouku dejte do velké mísy s práškem do pečiva a veškerým kořením, důkladně promíchejte. Z mandlí a ořechů také trochu odložte na ozdobu a zbytek pokrájejte. Také čokoládu pokrájejte nahrubo.
- Troubu rozpalte na 160 °C. V další míse vymíchejte změklé máslo s medem a cukrem do pěny, pak vmíchejte i rozmačkaný banán a vejce. K této směsi pak přidejte směs mouky a koření (ideálně ji prosijte přes síto na mouku).
- Vymíchejte hladké těsto. Do něj pak přidejte sušené ovoce nasáklé rumem, pokrájené ořechy, mandle a čokoládu. Dobře promíchejte. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypejte strouhankou a vlijte do ní těsto.
- Uhlaďte ho stěrkou a poté pečte cca 60 minut, povrch by měl být tmavě zlatavý. Po upečení nechte zvolna vystydnout v pootevřené troubě. Pak teprve vyklopte.
- V misce vymíchejte suroviny na polevu dohladka. Měla by být velmi hustá, aby zůstala víceméně na horní straně chlebíčku a jen na několika místech malebně stékala po stranách – zbytečně ji tedy neřeďte.
- Hotovou lesklou polevou potřete chlebíček a povrch ozdobte zbylým sušeným ovocem, mandlemi a ořechy. Nechte ztuhnout a teprve potom krájejte.