Medailonky z vepřové panenky se šťouchanými bramborami

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Medailonky z vepřové panenky se šťouchanými bramborami  Foto:
Medailonky z vepřové panenky se šťouchanými bramborami
Foto: archiv Pražské řeznictví

Medailonky si můžete připravit pár hodin před pečením. Ušetříte tím čas, který můžete věnovat přípravě svíček na romantický večer ve dvou.

Suroviny
steaky z vepřové panenky, silné asi 5 cm 4 ks (celkem asi 400–500 g)
sůl a čerstvě namletý pepř
Bylinkové máslo:
máslo 25 g
čerstvý tymián 1 malá snítka
česnek 1/2 stroužku
sůl
Šťouchané brambory:
brambory 400–500 g
kousek másla
jarní cibulka 2 ks
sůl
Postup
1

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit v osolené vodě doměkka.

2

Troubu předehřejte na 150 °C.

3

Maso osolte a opepřete, obalte v olivovém oleji. Každý kousek masa obalte v plátku slaniny a převažte provázkem. Do rozpálené pánve nalijte 1–2 lžíce oleje a maso zprudka opečte z všech stran. Bude to trvat asi 5 minut. Poté přendejte na plech anebo spolu s pánví dejte dopéct do trouby na 10–15 minut.

4

Máslo promíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami a najemno pokrájeným česnekem, a pokud máte čas, nechte ho trochu ztuhnout v lednici.

5

Brambory sceďte. Jarní cibulku nakrájejte na slabá kolečka. Ve velkém hrnci zpěňte na oříšku másla cibulku. Přisypte brambory a stáhněte z plotny. Šťouchadlem rozšťouchejte. Podle potřeby dosolte. Pro zjemnění můžete přidat smetanu.

6

Na talíř naservírujte přílohu a maso. Pomocí lžiček vytvořte drobné nočky z másla a posaďte je na maso.

PRIMA TIP: Vepřová panenka patří k nejjemnějším a nejlibovějším kouskům z vepřového. Její příprava je velice snadná. Ze široké části můžete připravovat medailonky a špičku, která vám zbyde, nakrájejte například na minutku na pánvi nebo na špízy.

Medailonky z vepřové panenky se šťouchanými bramborami  Foto: Medailonky z vepřové panenky se šťouchanými bramborami; foto: archiv Pražské řeznictví

Videa

reklama

reklama