Marocký tagine s masovými koulemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Marocký tagine s masovými koulemi Foto:
Marocký tagine s masovými koulemi
Foto: isifa.com

Tagine je tradiční hliněná zapékací mísa s poklicí kuželovitého tvaru, která je ideální na dušené pokrmy. Můžete ale použít i klasický kastrol s poklicí. Výsledek bude stejně výborný :)

Suroviny
"ras el hanout" (marocká směs koření) 4 lžičky
mleté libové hovězí maso 500 g
rostlinný olej 1 lžíce
cibule, oloupaná a nasekaná 1 ks
mrkev, oškrábaná a nasekaná na kolečka (můžete použít také tuřín nebo sladkou bramboru) 3 ks
česnek, oloupaný a nasekaný 2 stroužky
čerstvý nastrouhaný kořen zázvoru 1 lžíce
loupaná rajčata z plechovky 400 g
propláchnutá cizrna (může být i z plechovky) 400 g
sušené meruňky, nahrubo nasekané 8 ks
kuskus 200 g
nasekaná hladkolistá petrželka nebo čerstvý koriandr
sůl
čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Do mletého masa vmíchejte 2 lžičky „ras el hanout“ a pak z něj vytvořte 24 masových koulí. Na velké pánvi rozpalte olej a na něm opékejte koule několik minut, aby se zatáhly. Potom je děrovanou naběračkou vyjměte a dejte stranou.

2

Asi 34 minuty opékejte cibuli a mrkev, dokud nezměknou. Do nich vmíchejte zbytek „ras el hanout“, česnek, zázvor a opékejte asi 1 minutu. Masové koule vraťte zpátky na pánev.

3

Vmíchejte do směsi rajčata, potom téměř naplňte pánev vařící vodou, přidejte cizrnu a meruňky. Napůl přikryjte pánev pokličkou a nechte pobublávat 30–40 minut.

4

Kuskus uvařte podle návodu, použijte vroucí vodu nebo vývar. Přidejte petrželku nebo koriandr a dochuťte solí a pepřem. Podávejte v tagine.

5

Tip: Tento recept můžete použít i pro mleté jehněčí maso nebo maso z kuřecích stehen. Kdo má rád pálivější jídla, může přidat trochu harissa pasty.

Marocký tagine s masovými koulemi Foto: isifa.com

Marocký tagine s masovými koulemi. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama