Mamčin pivní štrúdl

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–3 záviny
Mamčin pivní štrůdl Foto:
Mamčin pivní štrůdl
Foto: Hermína / Prima

Z těsta můžete připravit dva delší nebo 3–4 kratší záviny, podle toho, máte-li rádi koncové patky. Podávejte navíc s karamelovou omáčkou nebo šodó, zmrzlinou, šlehačkou nebo kysanou smetanou. Rozinky můžete nahradit sušenými brusinkami nebo vynechat.

Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
světlé pivo 15–20 lžic
máslo nebo hera či sádlo 125 g
sůl 1 špetka
Na náplň:
strouhanka nebo perník na strouhání 1–2 hrsti
jablka 1,5–2 kg
vanilkový cukr 3 sáčky
mletá skořice 1 lžíce
rozinky 60 g
vlašské ořechy 80 g
máslo na potření 100 g
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 stupňů. V míse nebo na vále promíchejte mouku se špetkou soli, nastrouhaným či nakrájeným máslem a pivem a hnětačem nebo ručně zpracujte v hladké těsto. Vytvarujte kouli, položte ji na pomoučený talíř a přiklopte nahřátou mísou či kastrůlkem. Nechte asi 20 minut odležet. Jablka omyjte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Promíchejte s citronovou šťávou a propláchnutými a okapanými rozinkami a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.

2

Těsto rozdělte na 2–3 stejné díly a postupně vyválejte na pomoučeném vále na velmi tenké obdélníkové pláty. Každý plát potřete rozpuštěným máslem a posypte trochou jemné strouhanky nebo postrouhaného perníku – ne až zcela do krajů – a u každého plátu nechte jeden delší okraj asi 10 cm volný. Na strouhanku rozdělte jablka, posypte vanilkovým cukrem, skořicí a ořechy a z delší strany zaviňte a nakonec volný okraj přehněte přes štrúdl. Konce závinu dobře spojte a zahrňte.

3

Záviny opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě 30–40 minut dozlatova. Po upečení je vytáhněte z trouby, opět potřete rozpuštěným máslem. Krájejte ještě teplé a podávejte sypané moučkovým cukrem.

Videa

reklama

reklama