Makarony se sýrem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Makarony se sýrem Foto:
Makarony se sýrem
Foto: Thinkstock

Těstoviny se sýrovou omáčkou zapečené v troubě jsou klasika, která nikdy nezklame. Ideální pro tento pokrm jsou duté těstoviny – makarony, kolínka nebo penne, které omáčka pěkně vyplní zevnitř. A nahoře se vytvoří křupavá zapečená kůrka z dobrého sýra.

Suroviny
čedar 400 g
tuk na vymazání
strouhanka na vysypání
máslo 6 lžic
hladká mouka 3 lžíce
mletá hořčice 1 lžička
mléko 6 dl
mletá sladká paprika 1/2 lžičky
vejce 1 ks
sůl
čerstvě namletý černý pepř
makarony 500 g
Postup
1

Nastrouhejte sýr. Troubu předehřejte na 180 ˚C, zapékací misku vymažte tukem a vysypte strouhankou.

2

Ve větší hlubší pánvi rozehřejte polovinu másla, přisypte hladkou mouku a připravte světlou jíšku. Zalijte ji mlékem, přidejte mletou hořčici, bobkový list, papriku a na mírném ohni za stálého míchání provařte asi 10 minut.

3

Po provaření stáhněte z ohně, vyjměte bobkový list a nechte krátce zchladnout. Vejce rozšlehejte, promíchejte se sběračkou omáčky a vmíchejte do omáčky. Přimíchejte 3/4 nastrouhaného sýra a směs dochuťte solí a pepřem.

4

Mezitím si v osolené vodě uvařte těstoviny, měly by být uvařené na skus nebo ještě trochu tvrdší, aby se v omáčce nerozvařily.

5

Těstoviny promíchejte s připravenou omáčkou, přendejte do zapékací misky, posypte zbylým nastrouhaným sýrem, pokapte zbylým rozpuštěným máslem a dejte zapéct na 25–30 minut do předehřáté trouby.

Prima tip: Pikantnější verzi získáte přidáním cayenského pepře nebo použijte místo sladké papriky pálivou.

Velká letní kuchařka začíná!

Ona dnes - letní kuchařka, Foto: 100 nejoblíbenějších receptů v magazínu Ona Dnes

Polévky, řízky, kuře, těstoviny, koláče a dorty. Vystřihujte a sbírejte karty s recepty a na konci léta máte hotovou kuchařku.

Právě dnes vychází první díl: rychlé a praktické těstoviny na deset způsobů + recept na základní domácí těsto.

Více informací najdete ZDE

Videa

reklama

reklama