Luxusní placičky z nechtěné zeleniny podle Martina Škody

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Luxusní placičky z nechtěné zeleniny  Foto:
Luxusní placičky z nechtěné zeleniny
Foto: konecplytvani.cz

Také je vám líto vyhazovat zeleninu, kterou jste vařili ve vývaru? Do polévky už se nehodí, ztratila většinu chuti a hlavně je převařená, ale stejně je to plýtvání. Mladý kuchař Martin Škoda z ní připravil tyhle výborné placičky!

Martin Škoda k tomuto receptu říká: "Musím se přiznat, že jsem ještě nedávno zeleninu, která by zbyla z vývaru, často vyhazoval, ale letos jsem si dal jasné předsevzetí méně plýtvat, takže jsem se nad tím zamyslel a rázem našel x skvělých způsobů, jak tuhle zeleninu využít. Dá se přidat do dušených jídel s mletým masem, kterým přidá další chuť, do masových taštiček, do zapečených brambor, do těstovin, ale taky z ní můžete udělat tyhle luxusní placičky jako já."

Článek

16 receptů na placky a placičky Foto:

16 receptů na placky a placičky

Proč máme tak rádi jídla, která se servírují v podobě placek či placiček? Je v tom jistě vzpomínka na dětství – pizza, lívance, bramboráky či karbanátky jsou oblíbená...
Suroviny
Placky:
uvařená zelenina z vývaru 700 g
brambory 700 g
česnek 3 stroužky
cibule 1 ks
kousek pórku
slanina 100 g
sůl a čerstvě namletý pepř
sádlo nebo rostlinný olej 2 lžíce
Vejce:
vejce 5 ks
ocet 1 lžíce
voda asi 2 litry
lžička soli
Servírování:
anglická slanina (není nutné) 5 plátků
pár žampionů (není nutné)
polníček
zbytek pórku
Postup
1

Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kousky a uvařte v osolené vodě. Aby zelenina z vývaru dostala nový dech, je potřeba teď v pánvi připravit menší základ. Rozehřejte sádlo, přidejte jemně nakrájenou slaninu a vypékejte ji asi 2 minuty, poté přihoďte jemně nasekanou cibulku a pórek. Pokračujte, dokud nezesklovatí. Nakonec do pánve rozmačkejte česnek, ještě minutu vše smažte, základ promíchejte se zeleninou, scezenými bramborami a vše šťouchadlem trochu rozmačkejte.

2

Směs dochuťte podle potřeby a hned, jak zchladne, z ní vytvarujte menší placičky. Plech vyložte pečicím papírem, placičky na něj rozložte a upečte. Bude to trvat cca 20 minut při 220 stupních. Ke konci můžete placičky otočit a zapnout na chvíli gril.

3

Když budou placičky tak zpola hotové, pusťte se do přípravy ztracených vajec. Vařič nastavte na střední teplotu a postavte na něj větší hrnec nebo hlubší pánev s osolenou vodou a octem. Poté rozklepněte každé vejce zvlášť (pokud máte úplně čerstvá, půjde to nejlíp) do malé misky nebo hrnečku.

4

Až uvidíte, že ze dna hrnce začínají vycházet bublinky (voda nesmí prudce vřít, jen trochu probublávat), tak do něj pomalu vlijte vejce z misek a vařte je 2 až 3 minuty.

5

Poté vejce vyndejte z vody a nechte okapat. Pokud jsou správně udělaná, tak by měla mít pevný bílek, ale stále tekutý žloutek. Jak hodně tekutý bude, záleží na vás, každá půlminuta situaci dost mění.

6

Škoda nevědět: Je možné, že se třeba první vejce nepovede. Nic se ale neděje! Někdy se říká, že je dobré vodu předtím, než do ní vejce vložíte, trochu rozvířit, ale podle mě to není nutné. Když do ní vejce umístíte dost pomalu a daleko od sebe, tak se vám tam v pohodě vejdou klidně všechna najednou. Pokud chcete vsadit na jistotu, tak udělejte volské oko.

7

Nakonec placičky rozdělte na talíř, přidejte ztracená vejce nebo volské oko, jemně nasekaný pórek a pár lístků polníčku. Mně v lednici zbylo ještě několik plátků slaniny a pár malých žampionů. Takže jsem žampiony krátce prohodil na pánvi, slaninu vypekl a na závěr taky přidal na placičky. Není to ale vůbec nutné, je to jen taková třešnička na dortu :-).

Luxusní placičky z nechtěné zeleniny  Foto: Luxusní placičky z nechtěné zeleniny; foto: konecplytvani.cz

Martin Škoda - Konec plýtvání Foto: Konec plýtvání

Penny Market se letos rozhodl bojovat proti plýtvání potravinami, které se za posledních deset let stalo vážným celosvětovým problémem. Jen v českých domácnostech se vyhodí na jednoho dospělého člověka jídlo v průměru za 20 tisíc korun za rok!

Proto Penny Market vytvořil edukativní web www.konecplytvani.cz, který bude v průběhu roku plnit zajímavými informacemi a radami. Jeho garantem je nadějný mladý kuchař Martin Škoda (vydal dvě úspěšné kuchařky a získal několik prestižních ocenění), který názorně ukáže, že i ze zdánlivě nepoužitelných surovin se dají vykouzlit výborné pokrmy.

Videa

reklama

reklama