Kynutý věnec s mákem a povidly

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 věnec
Kynutý věnec s mákem a povidly  Foto:
Kynutý věnec s mákem a povidly
Foto: archiv Babiččina volba

Zapletený věnec s náplní je překvapivě jednoduchý, a přitom velmi efektní moučník. Zkuste ho letos připravit na Velikonoce – bude důstojně sekundovat tradičnímu mazanci.

Článek

Honzovy makové a tvarohové buchty Foto:

22 nápadů na moučníky z kynutého těsta

Kynuté těsto je pro mnoho kuchařek strašák, ale jakmile ho jednou pokoříte, zjistíte, že práce s ním není nic extra složitého. A výsledkem je nadýchané vláčné těsto, do...
Suroviny
Těsto:
špaldová mouka 300 g
hladká mouka na kynuté těsto 200 g
mléko 250 ml
rum 80 ml
rozpuštěné máslo 50 g
žloutky 2 ks
vejce na potření 1 ks
cukr 60 g
sušené droždí 10 g
špetka soli
Náplň:
mléko 140 ml
mák 120 g
rum 30 ml
povidla 2 vrchovaté lžíce + další na potření
cukr 2 lžíce
Postup
1

Do mísy nasypte mouku a promíchejte ji s cukrem a solí. Přilijte mléko, rum, máslo a přidejte žloutky i droždí. Vypracujte pružné těsto pomocí robotu nebo ručním hnětením. Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.

2

Během kynutí si připravte náplň. Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte mák a 2 lžíce povidel. Za stálého míchání svařte makovou směs na hodně hustou kaši. Tu odstavte a nařeďte rumem. Nechte vychladnout.

3

Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na velmi tenkou placku a tu potřete povidly. Na povidla navrstvěte makovou směs a vše poprašte cukrem. Každou placku zarolujte jako závin a přeneste na plech, aby se vám později lépe pracovalo.

4

Závin podélně rozkrojte a oba prameny smotejte jako jednoduchý„cop“, řezem nahoru. Totéž udělejte s druhým závinem. Na závěr oba „copy“ smotejte stejným způsobem dohromady a spojte je do tvaru věnce.

5

Věnec potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 175 °C asi 30 minut.

Kynutý věnec s mákem a povidly  Foto: Kynutý věnec s mákem a povidly; foto: archiv Babiččina volba

Recept

Estonský kringel – skořicový a makový Foto:

Estonský kringel – skořicový a makový

Kynuté těsto, máslo, skořice a ten finální výsledek… I když vypadá docela obtížně, opak je pravdou. Zkuste ho upéct nejen se skořicí, ale i s makovou náplní. Možná ten...

Videa

reklama

reklama