Paštika
- králičí játra 400 g
- cibule 1
- česnek 2 stroužky
- portské víno 120 ml
- drcený kmín
- rozmarýn (a tymián) 2 snítky
- máslo 130 g
- olej 1 PL
- sůl
- pepř
Veka
- hladká mouka 500 g
- droždí 15 g
- plnotučné mléko 300 ml
- cukr 1/2 ML
- sůl 15 g
- máslo 80 g
- vejce 1
Postup
Veka
- Do mísy si odvážíme mouku, sůl a měkké máslo. Do druhé mísy dáme zahřáté mléko, droždí, cukr, vše zamícháme a necháme vzejít kvásek. Kvásek bude cca 10 minut pracovat. Kvásek nalijeme do mísy k mouce a mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout.
- Těsto musí zdvojnásobit objem. Těsto zpracujeme, rozdělíme na dva kusy a vyválíme veky. Na plech dáme pečicí papír a necháme veku na něm chvíli kynout. Veky potřeme vajíčkem a dáme péct.
- Pečeme 10 minut na 190 °C, potom stáhneme teplotu na 170 °C a ještě 20–25 minut dopékáme, až veky hezky zezlátnou a budou na omak zpevněné. Upečené pečivo necháme vychladnout na mřížce.
Paštika
- Játra očistíme, necháme ve větších kouscích a opepříme. Necháme chvilku odležet. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na plátky. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a plátek másla a zprudka opečeme játra.
- V polovině pečení – to je asi po 3 minutách – je obrátíme a další tři minuty je opékáme z druhé strany. Přihodíme cibuli, osolíme, přisypeme muškátový květ a kmín, rozmarýn, tymián, česnek a chvilku restujeme. Když se cibule začne zabarvovat, přilijeme portské víno a na prudkém plameni necháme úplně odpařit.
- Vypneme plamen a necháme vychladnout. V mixéru potom rozmixujeme obsah pánve s trochu povoleným máslem dohladka. Ochutnáme, případně dosolíme a paštikou naplníme nádobky, které jsme si předem připravili. Necháme do druhého dne odležet.
Autor receptu: Martina Wardas