Květákové kung-pao

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Květákové kung pao Foto:
Květákové kung pao
Foto: All

Kung-pao nemusí být jen masové – i když kuřecí je u nás asi nejpopulárnější. Vyzkoušejte variantu s květákem :)

Suroviny
květák, na růžičky 1 ks
česnek, nadrobno 4 stroužky
červená chilli paprička, najemno 2 ks
čerstvý zázvor, oloupaný a najemno 2 cm
jarní cibulka, na kolečka 4 ks
nesolené arašídy, nasucho opražené a nasekané 50 g
čerstvý koriandr, nakrájený 2 lžíce
kukuřičná mouka 50 g
Olej:
pražený arašídový olej 125 ml
badyán 2 hvězdičky
sečuánský pepř 1 lžička
sušené chilli vločky 1 lžička
sezamový olej 1 lžíce
Marináda:
čínské rýžové víno 50 ml
javorový sirup 1 lžíce
Postup
1

Rozehřejte wok pánev na vysokém plameni společně s olejem. Jakmile bude dostatečně horký, vložte do oleje badyán, sečuánský pepř a chilli. Promíchejte, ponechejte na vysokém plameni asi 30 sekund a poté pánev odstavte. Vmíchejte sezamový olej a nechte vychladnout. Poté přeceďte přes plátýnko.

2

Ingredience na marinádu smíchejte ve větší míse. Přidejte květákové růžičky, promíchejte (musí se dostatečně obalit) a marinujte alespoň 30 minut. Kukuřičnou mouku dejte do druhé mísy.

3

Wok pánev vraťte na vysoký plamen a vlijte polovinu připraveného oleje. Jakmile bude dostatečně horký, vyndejte jednotlivé růžičky květáku z marinády, obalte v kukuřičné mouce a zbylou marinádu si schovejte.

4

Za stálého míchání osmažte květák na oleji, dohněda a dokřupava. Pokud bude třeba, přidejte olej, ale uschovejte si 2 lžíce na další krok. Hotový květák sceďte a osušte na papírovém utěráku.

5

Vytřete wok, vraťte na vysoký plamen a vlijte zbylý olej. Jakmile se z oleje začne kouřit, přidejte chilli, česnek, zázvor a restujte 30 sekund. Poté přidejte jarní cibulku a pokračujte v restování.

6

Po minutě přidejte květák, arašídy a většinu koriandru (trochu si nechejte na ozdobu). Restujte 30 sekund a poté přilijte schovanou marinádu. Vařte další minutu a lehce prohoďte na pánvi, aby se květák obalil v omáčce. Pánev sundejte z plamene.

7

Podávejte se zbylým koriandrem a dušenou rýží.

Květákové kung pao 2 Foto:

Květákové kung pao 3 Foto: Květákové kung-pao; foto: circusgardener.com

Videa

reklama

reklama