Křehký slaný koláč s růžičkami ze zeleniny

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Křehký slaný koláč s růžičkami ze zeleniny  Foto:
Křehký slaný koláč s růžičkami ze zeleniny
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Je to celkem jednoduchá záležitost ovšem pozor: design tohoto koláče je opravdu světový. Podávejte ho jako efektní předkrm při slavnostních příležitostech, své hosty zaručeně okouzlíte!

Další recepty na slavnostní pokrmy najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 7. března:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...

 

Suroviny
Těsto:
kvalitní máslo 150 g
vločková mořská sůl 1 velká špetka
ledová voda asi 60 ml
citronová šťáva 1 lžička
Krém a obloha:
velké karotky, podélně naloupané na proužky 3 ks
čerstvá ricotta nebo jemný tvaroh 370 g
brynza nebo měkký kozí sýr 110 g
vejce 1 ks
nasekaná čerstvá pažitka 2 lžíce
najemno nastrouhaná citronová kůra 2 lžičky
bazalkové pesto 2 lžíce
velké cukety, podélně naloupané škrabkou na stužky 3 ks
lístky bazalky na ozdobu
Postup
1

Zabalené máslo dejte nejméně na 1 hodinu do mrazáku, až bude velmi tvrdé. Do mísy prosejte mouku a sůl.

2

Máslo částečně rozbalte a na hrubé straně struhadla ho nastrouhejte přímo do mísy k mouce. Začnete ho zatírat jídelním nožem, aby se začalo propojovat s moukou.

3

K ledové vodě přidejte citronovou šťávu a po lžících zatírejte do těsta, až se začne spojovat. Vody nepřidávejte příliš a těsto příliš nezpracovávejte, bylo by tuhé. Než se úplně spojí, rychle ho spojte rukama a zabalte do fólie. Budou v něm vidět kousky másla, ale to je v pořádku.

4

Těsto dejte nejméně na půl hodiny vychladit.

5

Těsto rozválejte na výšku 1,5 cm a nechte ho ještě 10 minut odpočívat. Troubu předehřejte na 180 °C. Pak jím vyložte zvolenou formu, dno pokryjte papírem na pečení a zatižte ho suchými fazolemi. Vložte do trouby a pečte tzv. naslepo asi 15 minut. Troubu nevypínejte.

6

Proužky mrkve přelijte v misce vroucí vodou a nechte 1 minut stát. Slijte je a osušte. V míse promíchejte oba druhy sýra s vejcem, pažitkou a citronovou kůrou.

7

Těsto potřete pestem a na něj rozestřete sýrovou směs. Z plátků mrkve a cukety vytvořte růžičky a střídavě s rajčaty je zapíchejte do sýrového krému. Potřete je lehce olejem a koláč vložte do trouby. Pečte 35 až 40 minut nebo dokud nebude zelenina měkká. Ozdobte lístky bazalky.

Křehký slaný koláč s růžičkami ze zeleniny  Foto: Křehký slaný koláč s růžičkami ze zeleniny; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Článek

Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu Foto:

23 báječných receptů na quiche a slané koláče

Původem francouzské slané koláče jsou oblíbené nejen ve své domovině. Ideální jídlo na večírek, dětské párty nebo na piknik má mnoho variant, s kterými se dá úspěšně...

Videa

reklama

reklama