Králík na hořčici se žampiony

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Králík na hořčici se žampiony  Foto:
Králík na hořčici se žampiony
Foto: Darina Křivánková

Omáčka z bílého vína, smetany a hořčice je klasickým společníkem k jemnému králičímu masu. Inspirace z francouzské kuchyně bude slušet i česko-moravským talířům.

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
Králík:
1 celý králík nebo 5 králičích stehen
rostlinný olej 3 lžíce
máslo 2 lžíce
cibule 3 ks
bílé suché víno 150 ml
drůbeží nebo zeleninový vývar 300 ml
hladká mouka 2 lžíce
citron 1 ks
dijonská hořčice 2–3 lžíce
kapary 1 lžíce
sůl a čerstvě namletý bílý pepř
špetka cukru
citronová šťáva
Žampiony:
žampiony 250 g
máslo 2 lžíce
rostlinný olej 1 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
K servírování:
čerstvá bageta
hladkolistá petržel
Postup
1

Králíka naporcujte, osolte, opepřete, mírně pocukrujte, posypte tymiánem a marinujte ideálně přes noc v lednici. Pokud nemáte čas, tak rovnou v ohnivzdorném hrnci rozehřejte olej, králíka ze všech stran opečte a vyndejte z hrnce.

2

Troubu vyhřejte na 170 °C. Do hrnce dejte máslo a začněte na něm restovat nasekanou cibulku, dokud nezesklovatí, jakmile bude mírně zbarvená, přisypte mouku a vše krátce zarestujte. Králíka vraťte do hrnce, přilijte víno a počkejte, až se odpaří alkohol. Poté přilijte také trochu vývaru. Hrnec zaklopte a dejte do trouby, králíka duste 90 minut až 2 hodiny. V průběhu dušení podle potřeby přilijte vývar.

3

Maso dejte stranou, do základu dejte hořčici a vše rozmixujte. Omáčku zjemněte smetanou, přidejte nasekané kapary a citronovou šťávu podle chuti.

4

Větší žampiony přepulte, menší nechte vcelku. V pánvi rozehřejte máslo a olej. Žampiony restujte, dokud nezačnou chytat barvu a měknout. Poté je osolte, opepřete, přidejte snítku tymiánu a ještě chvíli restujte. Nakonec chuť zvýrazněte pár kapkami citronové šťávy.

5

Porce králíka nandejte na talíře, přelijte omáčkou, přidejte pár žampionů a nasekanou petrželku. Podávejte s křupavou bagetou.

Králík na hořčici se žampiony  Foto: Králík na hořčici se žampiony; foto: Darina Křivánková

Článek

Pečený králík na česneku Foto:

16 výtečných receptů z králičího masa

Králičí maso je velmi lehké a málo tučné. Je proto ideální, pokud z nějakého důvodu držíte dietu, ale pochutnáte si na něm, i když diety nepotřebujete. Aby maso nebylo...

Videa

reklama

reklama