Králičí roláda s hráškovým pyré

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Králičí roláda s hráškovým pyré  Foto:
Králičí roláda s hráškovým pyré
Foto: archiv Masna Kozí

Králičí maso se dříve jedlo mnohem častěji. A je velká škoda, že se z našich talířů téměř vytratilo, patří totiž mezi masa dietní, s velmi jemnou chutí. Naštěstí v dobrých řeznictvích králičí maso seženete a můžete z něj připravit třeba tuhle slavnostní roládu.

Článek

Pečený králík na česneku Foto:

16 výtečných receptů z králičího masa

Králičí maso je velmi lehké a málo tučné. Je proto ideální, pokud z nějakého důvodu držíte dietu, ale pochutnáte si na něm, i když diety nepotřebujete. Aby maso nebylo...
Suroviny
Roláda:
vykostěný králík 1 ks (cca 1200 g)
špek 80 g
česnek 5 stroužků
hladkolistá petržel
žampiony 2 ks
smetana 4 lžíce
vejce 1 ks
sůl a čerstvě namletý pepř
+ provázek na svázání rolády
Omáčka:
cibule 1 ks
žampiony 5 ks
demi glace (Masna Kozí) 4 lžíce
Pyré:
brambory 500 g
hrášek 250 g
smetana asi 100 ml
máslo 20 g
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Rozprostřete vykostěného králíka, maso naklepejte a vhodně z něj odřízněte asi 200 g masa.

2

Odříznuté maso rozmixujte na fáš spolu se 40 g špeku, česnekem, žampiony a smetanou. Fáš dochuťte solí a pepřem, vmíchejte vejce a velkou hrst nahrubo nasekané petržele. Fáš rovnoměrně rozprostřete na maso a to zaviňte do rolády.

3

Roládu svažte provázkem, aby držela tvar. Vložte ji do pekáče a podlijte vodou asi do výšky 1 cm. Do pekáče přidejte pokrájené žampiony a cibuli – později budou součástí omáčky. Zbývající špek nakrájejte na tenké plátky a ty poklaďte na vrch rolády. Roládu pečte na 170 °C asi 50 minut. V případě potřeby během pečené podlévejte.

4

Po upečení vyjměte maso z pekáče a výpek spolu se žampiony a cibulí rozmixujte. Rozmixovanou omáčku propasírujte přes sítko a nalijte do pánve. Přidejte demi glace a prudce nechte omáčku svařit tak, aby mírně zhoustla.

5

Připravte pyré. Oloupejte a nakrájejte brambory a uvařte je doměkka. Na posledních pár minut do hrnce přidejte i hrášek. Brambory s hráškem sceďte, přidejte máslo a smetanu a vše dohladka rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem.

PRIMA TIP: Při podávání můžete pyré ozdobit čerstvými ředkvičkami a jedlými květy.

Králičí roláda s hráškovým pyré  Foto: Králičí roláda s hráškovým pyré; foto: archiv Masna Kozí

Článek

Losos s koriandrem a mladým hráškem Foto:

20 výborných receptů se sladkým zeleným hráškem

Mezi velká jarní potěšení bezpochyby patří loupání sladkého hrášku z lusků přímo do pusy. Je v tom něco rozkošně dobyvatelského – nechat prasknout lusk a vybrat z něj ty...

Videa

reklama

reklama