Kopečkové rizoto

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kopečkové rizoto Foto:
Kopečkové rizoto
Foto: Slepičárna blog

Máte rádi tradiční rizoto po česku? Tak to pro vás máme dobrou zprávu, i u nás na webu na něj najdete recept – klidně i s menší obměnou! ;)

Článek

Sedlácká bramboračka Foto:

Nejlepší recepty na oblíbené české a moravské tradiční polévky

Když dojde řeč na ryze české a moravské polévky, dají se rozdělit na dva hlavní tábory. Na jedné straně stojí masové vývary, v kterých jsme opravdoví mistři :) A na druhé...
Suroviny
rýže parboiled 500 g
cibule 2 ks
česnek 2 stroužky
vepřová plec (ale může být i kuřecí maso) 500 g
olej 2 lžíce
drcený kmín 1 lžička
sůl, pepř
sladká paprika 1 lžička
mrkev 2 ks
kukuřice (mražená) 150 g
hrášek (mražený) 150 g
domácí vývar (zeleninový nebo kuřecí) 1 a 1/2 l
nastrouhaný eidam (parmazán nebo pecorino) 100 g
čerstvý petrželka
Postup
1

Rýži uvařte v osolené vodě na skus. Cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte, česnek nasekejte a maso nakrájejte na kostky.

2

V hrnci rozpalte olej, orestujte cibuli až dohněda, pak přidejte drcený kmín a osmahněte. Vmíchejte česnek, orestujte a nakonec přidejte maso. Osolte, opepřete a restujte.

3

Jakmile maso vypustí šťávu, podlijte troškou vody a zase redukujte. Pak vmíchejte papriku, mrkev a restujte. Zase podlijte vodou, snižte teplotu a za sem tam zamíchání zase redukujte šťávu. Nakonec vmíchejte uvařenou rýži, kukuřici, hrášek a zalijte vývarem. Vše promíchejte.

4

Předehřejte troubu na 200 °C. Rizoto zapékejte v troubě odklopené asi 20 minut. Rozdělte kopečky rizota na talíře. Zasypte nastrouhaným sýrem a ozdobte petrželkou. Podávejte.

Slepičárna blog Foto: Slepičárna blog

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

www.slepicarna-blog.cz

Videa

reklama

reklama