Kachní stehna na švestkách s krupicovými noky

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Kachní stehna na švestkách s krupicovými noky Foto:
Kachní stehna na švestkách s krupicovými noky
Foto: Darina Křivánková

Pečená kachna je na české slavnostní tabuli skutečný evergreen. Tentokrát zkuste místo klasického triumvirátu kachna – knedlík – zelí verzi trochu nevšední… Dokřupava vypečená kachní stehna s ovocem doplňte nadýchanými krupicovými nočky.

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
Kachna:
kachní stehna 5 ks
velký pomeranč 1 ks
olej 1 lžíce
jablka 2–3 ks
cibule 4–5 ks
švestky 10 ks
česnek 3 stroužky
sůl a čerstvě namletý pepř
voda asi 250 ml
celá skořice 1 svitek
Noky:
máslo 75 g
plnotučné mléko 750 ml
kůra z 1 malého citronu
hrubá krupice 300 g
vejce 4 ks
sůl
Postup
1

Maso ze všech stran osolte, opepřete a mírně pocukrujte. Přidejte nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče a vše rukama přimáčkněte k masu. Maso zakápněte olejem a vložte do mísy, přidejte tymián.

2

Troubu rozehřejte na 220 °C. Do vyššího pekáče naskládejte oloupané, na čtvrtiny nakrájené cibulky, jablka, plátky česneku, vypeckované švestky, skořici, zbytek tymiánu a kachní stehna. Takto připravenou kachnu pečte asi 30 minut, aby se hezky zatáhla. Poté slijte tuk, který kachna pustila, přilijte šťávu z půlky pomeranče a trochu vody. Hrnec zaklopte a kachnu pečte při 180 °C asi 80 minut.

3

Nakonec hrnec odklopte, slijte vypečenou šťávu a kachnu při 220 °C vypečte z obou stran dokřupava. Než se kachna dopeče, tak slitou šťávu zbavte tuku, v rendlíku svařte tak na jednu třetinu objemu.

4

Na noky v hrnci ohřejte máslo s mlékem. Přidejte nastrouhaný muškátový oříšek, strouhanou kůru z citronu a větší špetku soli. Jakmile začne tekutina bublat, přisypte krupici a stáhněte plamen. Pečlivě těsto míchejte, dokud se nespojí do jedné koule a nebude se samo odlepovat od stěn hrnce a vařečky – potrvá to asi 5 minut. Nechte vše chvíli zchladnout a postupně do těsta vmíchejte vejce, každé vejce důkladně zapracujte. V dalším hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu. Dvěma namočenými lžícemi tvarujte z těsta oválné noky a vařte je ve vroucí vodě zhruba 4 minuty. Hotové noky uschovejte pod víkem v pekáči vymazaném kachním výpekem nebo máslem.

Recept

Třináctihodinová kachna  Foto:

Třináctihodinová kachna

Na vlně pomalé přípravy, která z ingrediencí dostane to nejlepší, se nese i tento recept na kachnu. Nevyžaduje z vaší strany takřka žádné pracovní nasazení ani mimořádné...

Recept

Kachna s červeným zelím a houskovým knedlíkem  Foto:

Kachna s červeným zelím a houskovým knedlíkem

Taky je vám kachna schopná proflámovat celou noc? Ta moje pokaždý! Napřed si dopřeje masáž, následuje solárko a nakonec si užije i medovou depilaci! Tak jdem na nií… na...

Recept

Kachna se šalvějí, pomeranči a portským vínem a dýňové pyré Foto:

Kachna se šalvějí, pomeranči a portským vínem a dýňové pyré

Kachna je pro mě typické slavnostní jidlo. Na podzim a v zimě ji miluji láskou horoucí, ale v jiných ročních obdobích si na ni ani nevzpomenu. Sladkokyselá chuť ovoce a...

Videa

reklama

reklama