Jahodový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Jahodový koláč Foto:
Jahodový koláč
Foto: All

Užijte si dobu, kdy jsou jahody v nejlepší kondici. Voňavý a nebesky dobrý symbol začínajícího léta vám zaručeně zvedne náladu. Zvlášť když ho použijete do téhle sladké dobroty...

Suroviny
máslo 100 g
žloutky 3 ks
sůl 1 špetka
nastrouhaná kůra z 1 citronu
třetina prášku do pečiva
rozemleté (předtím zmražené) mandle 1 hrst
na náplň:
vanilkový lusk 1 ks
mléko 400 ml
žloutky 2 ks
jahody 1 balení
jahodový džem 1 sklenice
Postup
1

Z uvedených ingrediencí vypracujte těsto, kterým vyložte vymazanou a vysypanou formu. Těsto jemně propíchejte vidličkou, aby nevykynulo. Poté formu překryjte pečicí fólií a zasypte fazolemi, aby těsto moc nevyběhlo a zůstalo nízké. Pečte v předehřáté troubě deset minut na 180 °C. Po upečení nechte korpus vychladnout.

2

Na náplň si mléko ochuťte vanilkovými semínky z rozříznutého lusku a ohřejte. V míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a škrobem. Přilijte mléko a směs míchejte ve vodní lázni, dokud nezhoustne.

3

Na vychladlý korpus nalijte náplň. Jahody ponechte vcelku a vyskládejte je navrch. Marmeládu nechte chvilku rozehřát, aby se lépe roztírala, a pomažte jí špičky jahod.

Videa

reklama

reklama