Horký salát s křupavou slaninou a balzamikovým dresinkem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Horký salát s křupavou slaninou a balzamikovým dresinkem  Foto:
Horký salát s křupavou slaninou a balzamikovým dresinkem
Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Z pánve rovnou na talíř. To je horký salát s křupavou slaninou a balzamiko-česnekovým dresinkem. Pro základ dresinku jsme vyzkoušeli řecký balzamikový ocet Kalamáta Papadimitriou.

Je znamenitý, má krásnou rezavou barvu, neobsahuje umělá barviva ani konzervační látky. Redukcí z něj během chvilky vytvoříte horkou lázeň pro váš salát. Pojďme na to.

Suroviny
mix trhaného salátu 1 balení
pancetta 8 plátků
česnek 2 stroužky
balzamikový ocet Kalamáta Papadimitriou 5 lžic
Postup
1

Na plotně rozpalte pánev. Zastříkněte ji olivovým olejem a rozprostřete na ní plátky pancetty. Pečte je do křupava z obou stran, poté je vyjměte na talíř a vypněte oheň pod pánví, ale ponechejte ji na horké plotýnce.

2

Do pánve plné šťávy z pancetty ihned vymáčkněte oba stroužky česneku a v horkém tuku je lžící chvilku míchejte, dokud se neopraží. Nyní přilijte balzamikový ocet Kalamáta Papadimitriou a míchejte. Ocet začne probublávat a redukovat. Abychom docílili krásného jemného dresinku, přidejte na závěr kapku olivového oleje.

3

Nyní můžete pánev odstavit z plotny. Vezměte připravenou křupavou slaninu a prsty ji do dresinku rozmačkejte. Salátový mix vsypte přímo do pánve k teplému dresinku a vše rukama rychle promíchejte. Salát naservírujte na velký talíř a ihned jej podávejte. Salát můžete doplnit opraženými piniovými semínky či sušenými brusinkami.

Horký salát s křupavou slaninou a balzamikovým dresinkem 2 Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Horký salát s křupavou slaninou a balzamikovým dresinkem  Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Horký salát s křupavou slaninou a balzamikovým dresinkem. Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Když jídlo, tak ThinkFood.cz

Thinkfood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

 

 

Videa

reklama

reklama