Dýňové kari s cizrnou podle Kamu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Dýňové kari s cizrnou podle Kamu Foto:
Dýňové kari s cizrnou podle Kamu
Foto: Marie Bartošová / Nejbarevnější kuchařka

Dýně a cizrna? Báječná kombinace, která ve spojení s šalotkou, kokosovým mlékem a indickým kořením rozvoní nejen vaši kuchyň, ale i celý váš byt či obrovský dům!

Článek

Zeleninové kari z Keraly, © 2012 Jamie Oliver Enterprises Limited Foto:

21x kari v hlavní roli

Sbíhají se vám sliny jen při pouhém pohledu na misku voňavého kari? Tak dnes je váš šťastný den, připravili jsme výběr těch nejlepších receptů!
Suroviny
1 velká máslová dýně nebo 2 dýně hokkaido
sterilovaná nebo uvařená cizrna 400 g
nahrubo nasekané šalotky 8 ks
čerstvý zázvor nasekaný 1 lžíce
čerstvá chilli paprička nasekaná 1 ks
mletá kurkuma 1 lžička
koření garam masala 2 lžičky
čerstvě namletý pepř 1/4 lžičky
konzervovaná drcená rajčata 400 g
kokosové mléko 400 g
rostlinný olej 3 lžíce
rybí omáčka 2 lžíce
šťáva z 1/2 limetky
sůl
Na ozdobení:
pražená dýňová semínka
čerstvé klíčky
Postup
1

Dýni omyjte, osušte a nakrájejte na menší kostky. Přendejte je na plech s pečicím papírem, zakápněte trochou oleje, promastěte a osolte. Pečte v troubě rozpálené na 180 °C do poloměkka zhruba 15 minut.

2

Poté připravte hlubokou pánev nebo hrnec a rozpalte zbylý olej. Opečte na něm zvolna zázvor, česnek a šalotku. Přidejte garam masalu, kurkumu a pepř a restujte, dokud se koření nerozvoní. Přimíchejte drcená rajčata, chilli papričku, přiveďte k varu a zalijte kokosovým mlékem.

3

Jakmile se začne omáčka vařit, přidejte cizrnu a za dalších pár minut i dýni. Společně vařte, dokud není dýně měkká. Na závěr dochuťte rybí omáčkou, limetkou a solí. Podávejte dozdobené dýňovými semínky a podle chuti můžete přidat čerstvé klíčky.

PRIMA TIP: Věděli jste, že dýni hokkaido nemusíte zbavovat slupky? Při vaření krásně změkne a navíc má báječnou barvu a obsahuje spoustu stopových prvků. Ostatní dýně slupky určitě zbavte.

Nejbarevnější kuchařka

Nejbarevnější kuchařka Foto:

Kamila KAMU Rundusová

Nejbarevnější kuchařka je určena všem, kteří milují jídlo, život, cestování a hledání nových pestrých chutí a vůní. Všem, kteří rádi objevují barevné světové kultury skrze jídlo, baví je příběhy a nebojí se experimentovat. Je to knížka plná tradičních receptů, které jsem získala při svých cestách od kuchařek, kuchařů a hospodyněk z celého světa a které jsou upraveny tak, aby se daly uvařit v českých podmínkách a přitom neztratily na své chuti. Naopak. Všechna jídla hýří barvami, výraznými chutěmi a láskou. Konečně jsou ta nejoblíbenější jídla nejbarevnějších zemí světa pohromadě v jedné knize a vy je můžete doma bez sebemenšího strachu uvařit. Protože v jednoduchosti je síla a fantazii se meze nekladou.

Objevte to nejlepší z vietnamské, čínské, korejské, japonské, peruánské či mexické kuchyně společně s mými vybranými autorskými recepty a nechte se inspirovat. Nejbarevnější kuchařka je jednoduše pro všechny, co mají rádi pestrost a barvy v srdci, životě i na talíři.

Videa

reklama

reklama