Domatokeftedes – rajčatové kofty s bylinkovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Domatokeftedes – rajčatové kofty s bylinkovou omáčkou Foto:
Domatokeftedes – rajčatové kofty s bylinkovou omáčkou
Foto: archiv Gurmet

Voňavá a dobrá rajčata patří k Řecku stejně jako pohoří Olymp. Ta koupená v Česku už tak dokonalá asi nebudou, dbejte však na to, aby byla opravdu zralá. Nebo si počkejte na ta ze zahrádky!

Suroviny
rajčata 7 ks
bulgur 1/2 hrnku
cibule 1 ks
česnek 4 stroužky
olivový olej 4 lžíce
sýr Feta 75 g
hladkolistá petrželka, nasekaná, máta, oregano 1/3 hrnku
hladká mouka 2 lžíce
olej na smažení
sůl
Omáčka:
nasekaná hladkolistá petržel a máta 1 hrnek
česnek 2 stroužky
šťáva a kůra z 1 citronu
sůl
Postup
1

Troubu předehřejte na teplotu 220 ºC. Rajčata překrájejte na půlky a naskládejte je do pekáče řezem dospod. Osolte je a opepřete, pokapejte olejem a pečte, až se slupka začne nafukovat – asi 15 minut. Zchladlá rajčata oloupejte (slupku vyhoďte) a dužinu nakrájejte na malé kousky. Šťávu uchovejte do omáčky a dužinu promíchejte v misce s bulgurem a nechte stát asi 5 minut.

2

Oloupanou cibuli a česnek nasekejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte olej a smažte na něm cibuli sčesnekem asi 8 minut. Přesuňte vše k bulguru, přidejte nastrouhaný sýr Feta a bylinky. Osolte, opepřete a spojte s moukou.

3

Rukama namočenýma ve studené vodě tvořte šištičky o velikosti ořechu. Kofty obalte v hladké mouce auchovejte do smažení v chladu.

4

OMÁČKA: Všechny ingredience spolu se šťávou z rajčat společně promixujte, podle chuti osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.

5

Na pánvi rozehřejte asi centimetrovou vrstvu oleje. Smažte na něm postupně všechny kofty dozlatova – 3 až 5 minut. Po vyndání z oleje je ješte osušte na ubrousku a podávejte s připravenou omáčkou.

6

Prima tip: Pokud se neobejdete bez masa, použijte místo bulguru 300 g mletého masa, nejlépe jehněčího, které předem osmahněte na cibuli s česnekem.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama