Delikátní plněná vepřová panenka

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Delikátní plněná vepřová panenka Foto:
Delikátní plněná vepřová panenka
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Jemné maso z vepřové panenky, pikantní náplň plná úžasných vůní a chutí, elegantní vzhled připomínající růže – přesně to pravé pro slavnostní hostinu.

Další nevšední recepty na dokonalé svatební nebo slavnostní menu najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Suroviny
velké vepřové panenky 2 ks
anglická slanina 16–20 plátků
rostlinný olej na potření
Náplň:
kousek másla
velká šalotka nakrájená nadrobno 1 ks
česnek, rozdrcený 2 stroužky
jablko 1 ks
vláčné sušené meruňky, rozkrojené na čtvrtiny 75 g
rozinky 50 g
nakládaný nebo kandovaný zázvor nakrájený nadrobno 3 kousky
čerstvá strouhanka 75 g
mletý zázvor 1 lžička
nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
hladkolistá petržel, nakrájená nadrobno 3 lžíce
čerstvý tymián, nakrájený nadrobno 1 lžíce
případně trocha smetany na zvlhčení
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Na náplň rozehřejte máslo s olejem ve velkém nepřilnavém kastrolu a asi 5 minut zlehka smažte cibuli a česnek za pravidelného promíchávání, až zvláční, ale nezabarví se. Jablko oloupejte, rozkrojte ho na čtvrtky, vykrojte jaderník a jablko nakrájejte nahrubo.

2

Kastrol sejměte ze sporáku a vmíchejte jablko, meruňky, rozinky, zázvor, strouhanku, koření a bylinky. Směs důkladně osolte a opepřete. Prohněťte ji, aby držela pohromadě. Pokud je příliš suchá, zvláčněte ji trochou smetany a nechte ji vychladnout.

3

Maso položte na prkýnko a ostrým nožem odkrojte případné šlachy a blány. Panenku vložte mezi dva kusy fólie a rozklepejte ji paličkou na výšku asi 1 cm. Na prkýnko položte velký kus čisté fólie a rozložte na ni plátky slaniny, aby se trochu překrývaly a vytvořily obdélník zhruba o rozměrech 30 x 32 cm (o něco delší a třikrát tak široký, než je plát masa).

4

Doprostřed položte jednu rozklepanou panenku a potřete ji náplní. Přiložte druhou panenku, přetáhněte plátky slaniny, pomozte si případně fólií, do které nakonec maso pevně zabalte. Vzniklý balíček dejte stranou na talíř a nechte 1 hodinu (případně přes noc) v ledničce.

5

Troubu předehřejte na 200 °C. Roládu vybalte z fólie a položte ji na lehce olejem potřený plech tak, aby konce plátků slaniny byly vespodu. Pečte asi 50 minut, až bude slanina křupavá a maso s náplní propečené.

6

Maso sundejte z plechu, přesuňte na prkýnko a přikryjte ho kusem alobalu, nechte chvíli odpočinout. Pak ho nakrájejte na plátky a podávejte s čerstvou, v páře vařenou zeleninou a se šťouchanými bramborami.

PRIMA TIP: Tuto roládu můžete podávat teplou i studenou jako nářez. Hodí se k ní například hrášek, zelené fazolky, kapustičky nebo chřest. Pokud ji budete podávat teplou, můžete ještě šťávu z plechu krátce svařit s trochou smetany a zahustit škrobem. Nakonec ji ochuťte solí, pepřem a případně trochou zázvoru.

Článek

Medailonky z vepřové panenky se šťouchanými bramborami  Foto:

Vyzkoušejte nejlepší recepty z vepřové panenky

Vepřová panenka je nejhodnotnější kus vepřového masa. Můžete jej péct nebo ho využít k minutkové úpravě jako steaky, medailonky, řízky nebo ho nakrájet na nudličky pro...
Videa

reklama

reklama