Čočková polévka s kokosovým mlékem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Čočková polévka s kokosovým mlékem Foto:
Čočková polévka s kokosovým mlékem
Foto: Marek Kučera

Klasická čočkovka tady dostává trochu jiný chuťový nádech. Tento typ polévky bychom si spojovali spíš s červenou čočkou, ale proč nevyzkoušet něco méně obvyklého – a naprosto vynikajícího.

Suroviny
drobná čočka Puy 275 g
zeleninový nebo kuřecí vývar 1500 ml
mletá kurkuma 1,5 lžičky
máslo nebo kokosový olej 3 lžíce
velká cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
mletý kardamom 1/2 lžičky
mletý hřebíček 1/4 lžičky
mletá skořice 1/4 lžičky
kokosové mléko 250 ml
špenát nebo kapusta, najemno nakrájené
Postup
1

Propláchnutou čočku zalijte v hrnci vývarem, přidejte tymián a kurkumu a zvolna vařte, až čočka změkne – podle čerstvosti to bude trvat od 20 do 40 minut. Vyjměte tymián.

2

Zatímco se čočka vaří, v pánvi rozehřejte máslo a smažte na něm cibuli, až zvláční, zezlátne a začne karamelizovat, trvá to asi 15 až 20 minut. Poprašte vším kořením a ještě 30 vteřin smažte, pak cibuli přesuňte do hrnce k čočce.

3

Vlijte kokosové mléko, případně nakrájený špenát nebo kapustu a ještě 10 minut povařte. Polévku dochuťte a podávejte ji horkou.

Čočková polévka s kokosovým mlékem Foto:

Čočková polévka s kokosovým mlékem, foto: Marek Kučera

Další báječné recepty na originální hřejivé polévky najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 16. září:

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...
Videa

reklama

reklama