Cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Cizrnová polévka s mangoldem Foto:
Cizrnová polévka s mangoldem
Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

Pokud máte rádi husté polévky, ve kterých se potkávají různé chutě a stojí v nich lžíce, bude vás tahle dobrota bavit. Cizrna má skvělou oříškovou chuť, mangold zase spoustu vitaminů, zkrátka ideální kombinace :)

Suroviny
cibule, nakrájená na měsíčky 3 ks
česnek, nakrájený na plátky 3 stroužky
mletá sladká paprika 2 lžičky
mletá pálivá paprika nebo chilli 1/2 lžičky
horká voda 1 a 1/2 litru
zeleninový biobujón (würzl nebo dm drogerie) 2 kostky
uvařená cizrna 500 g
brambory, nakrájené na kostičky 500 g
čerstvé listy mangoldu velká hrst
sůl
čerstvě namletý pepř
dýňová semínka nebo vlašské ořechy na ozdobu
Postup
1

Osmažte pomalu cibuli a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte.

2

Zalijte horkou vodou, přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).

3

Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova, jde to i ponorným mixérem. Vraťte zpět do polévky – tím ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku.

4

Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte dle potřeby solí, pepřem, popřípadě můžete přidat i trošku smetany (bio kravské, sojové nebo ovesné) – ale to vůbec není nutné.

5

Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.

Prima tip Hanky Zemanové: Vůbec nevadí, když uvaříte více cizrny najednou! Já mám vždy zbytky cizrny v mrazáku pro případ, kdy nestíhám uvařit, a pak jen udělám velmi rychlou zeleninovou polévku. Dám do ní povařit zmraženou cizrnu a velmi rychle je hotová docela výživná polévka. Nebo ze zbytků cizrny většinou dělám jednoduché pomazánky.

BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky

BioAbecedářPoslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.

Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.

Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.

Videa

reklama

reklama