Chřest s hráškovými lívanci a bylinkovým sabayon

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Chřest s hráškovými lívanci a bylinkovým sabayon Foto:
Chřest s hráškovými lívanci a bylinkovým sabayon
Foto: Kublanka.cz

Tento recept je inspirovaný michellinským šéfkuchařem Tomem Aikensenem.

Suroviny
Lívance:
čerstvý nebo mražený hrášek 250 g
hladká kukuřičná mouka 10 g
kypřicí prášek 1/2 lžičky
vejce (žloutky a bílky zvlášť) 2 ks
cukr krupice 1 lžička
hladkolistá petrželka, najemno nasekaná 1 lžíce
sůl, pepř
olivový olej na smažení
Ztracená vejce:
čerstvá vejce 4 ks
bílý vinný ocet 2 lžíce
sůl, čerstvě mletý pepř
Sabayon:
vejce 1 ks
zeleninový vývar 50 ml
rozpuštěné ghí 100 g
citron 1/2 ks
hladkolistá petrželka, najemno nasekaná 1 lžíce
pažitka, nasekaná 1 lžíce
Chřest:
zelený chřest zbavený dřevnatých konců 1 svazek
sůl, pepř
Postup
1

Hráškové lívance: Středně velký hrnec naplňte vodou, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, přidejte vyloupaný hrášek a nechte vařit 2 minuty. Poté ho ihned sceďte a propláchněte studenou vodou. Hrášek dejte spolu s kukuřičnou a hladkou moukou, kypřicím práškem, 2 žloutky a cukrem krupicí do mixéru a krátce promixujte. Měla by vzniknout hrubší kaše, kterou dochuťte solí a pepřem.

2

V dokonale odmaštěné (nejlépe nerezové) misce vyšlehejte zbylé 2 bílky se špetkou soli do tuha. Vyšlehané bílky opatrně s pomocí stěrky smíchejte s hráškovou kaší a na závěr vmíchejte najemno nasekanou hladkolistou petrželku.

3

Troubu i s pečicím plechem předehřejte na 170 °C, plech vyložte pečicím papírem. Pánev s nepřilnavým povrchem vymažte olivovým olejem a nechte ji rozehřát na mírném ohni. Čtvrtinu těstíčka vlijte do rozehřáté pánve a smažte z obou stran dozlatova. Usmažený hráškový lívanec přendejte na plech a udržujte v teple až do podávání. Stejným způsobem zpracujte zbytek těstíčka.

4

Ztracená vejce: Do širokého hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, vlijte do ní cca 2 lžíce octa a zmírněte plamen.

5

Každé vajíčko vyklepněte do vlastního hrnečku. S pomocí vařečky roztočte vodu v hrnci, aby uprostřed vznikl vír. Doprostřed víru rychle vlijte jedno vejce

6

Nechte vařit 3–4 minuty, poté vyndejte vejce děrovanou naběračkou a nechte okapat na papírové utěrce.

7

Stejně postupujte se zbývajícími vejci. Pokud by vejce vychladla, prohřejte je před podáváním v horké vodě.

8

Sabayon: V tepelně odolné míse prošlehejte 1 vejce, 2 žloutky, 50 ml zeleninového vývaru, najemno nastrouhanou kůru z ½ citronu a šťávu z ½ citronu (cca 10 ml). Nerezovou misku umístěte na vodní lázeň a za stálého šlehání vařte do mírného zhoustnutí. Poté stáhněte z ohně a za stálého šlehání přilévejte tenkým praménkem rozpuštěné ghí. Jakmile směs zhoustne, vmíchejte najemno nasekanou petrželku a pažitku. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

9

Chřest: Ve velkém hrnci přiveďte k varu větší množství osolené vody. Jakmile voda začne vřít, vhoďte zelený chřest a nechte ho 2–3 minuty povařit. Sceďte, osušte, zakápněte olivovým olejem, posolte a opepřete.

10

Lívance rozdělte na 4 talíře, poklaďte je chřestem, zastřeným vejcem a přelijte 1 lžící sabayon omáčky. Opepřete čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.

Chřest s hráškovými lívanci a bylinkovým sabayon 2 Foto: Chřest s hráškovými lívanci a bylinkovým sabayon; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama