Celé grilované kuře na pivu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Celé grilované kuře na pivu  Foto:
Celé grilované kuře na pivu
Foto: archiv Velkopopovický Kozel

Kuře pečené na grilu má nezaměnitelnou kouřovou příchuť, kterou podpoří výrazná kořenicí směs. Ale dobrou pečínku zvládnete i doma v horkovzdušné troubě.

Článek

Nejlepší recepty s pivem Foto:

18 výtečných receptů na vaření s pivem

Pivo je naše národní chlouba a není divu! Zcela nezaujatě lze hrdě prohlásit, že se u nás vaří to nejlepší pivo na světě. A taky se ho u nás nejvíc vypije :) Ale pivo je...
Suroviny
celé kuře (asi 1,5 kg) 1 ks
světlé pivo 60 ml
čerstvý tymián 1 malý svazek
čerstvý rozmarýn 1 malý svazek
česnek 1 palice
Kořenicí směs:
hrubá mořská sůl 2 lžíce
česnek 3 stroužky
čerstvě namletý černý pepř 1 zarovnaná lžička
citronová kůra z 1 citronu
Paprikový olej:
sladká mletá paprika 2 lžíce
světlé pivo 50 ml
čerstvý nasekaný rozmarýn 1 lžička
Postup
1

Kořenicí směs: Do misky nasypte sůl, přidejte tymián a chilli papričku, které nasekejte nadrobno, nastrouhaný česnek a citronovou kůru. Přidejte ostatní suroviny a vše důkladně promíchejte.

2

Paprikový olej: Papriku nasypte do misky, přidejte olivový olej a metličkou řádně rozšlehejte tak, aby v oleji nebyly žádné hrudky. Nakonec přilijte pivo.

3

Kuře: Kuře řádně očistěte. Odstraňte zbytky peří a všech nečistot, omyjte, osušte. Položte na připravenou misku nebo pekáč a polijte pivem. Vezměte kořenicí směs a pomalu ji vmasírujte do kuřete. Kuře okořeňte i uvnitř. Křídla složte do motýlku, dovnitř vložte svazek tymiánu, rozmarýnu a česnek. Nechte asi 30 minut odležet. Pak kuře nasaďte na připravený pečicí stojánek, postavte na misku a do ní vlijte zbytek piva.

4

Takto připravené kuře dejte i s miskou na gril, který si připravte na takzvaný nepřímý žár a rozehřejte na 150–160 °C a přiklopte poklicí. Grilujte 1 až 1,5 hodiny. Poslední 1 hodinu před koncem grilování kuře potřete paprikovým olejem a nechte opět grilovat pod poklopem. Vnitřní teplota kuřete by měla být 75–85 °C.

5

PRIMA TIP: Výpek, který zůstane na misce pod kuřetem, zjemněte máslem, vznikne tak skvělá omáčka. I olej při dokončování můžete nahradit máslem, kuře pak bude křupavější.

Celé grilované kuře na pivu  Foto: Celé grilované kuře na pivu; Foto: archiv Velkopopovický Kozel

Článek

Nejlepší recepty na víkendové kuře Foto:

Nejlepší recepty na víkendové kuře

Patří na váš víkendový stůl pečené kuře? Pak pro vás máme inspiraci, jak ho připravit!
Videa

reklama

reklama