Nahlédněte do kuchyně odbornice na výživu – I. díl

Salát z mořských řas wakame Foto:
Salát z mořských řas wakame
Foto: Thinkstock

V rámci své profese klientům každý den radí, co by měli jíst a na co raději zapomenout. Zajímá vás, na jaké potraviny nedá dopustit naturopatka a nutriční poradkyně Kateřina Boesenberg, když jde o její vlastní zdraví? Vítejte na první návštěvě v jejím „špajzu“.

Jablečný ocet z přírodně fermentované jablečné šťávy

„Přírodně fermentovaný jablečný ocet obsahuje enzymy pomáhající správně natrávit jídlo a vytvářející ve střevech ideální prostředí pro jeho vstřebávání. Kromě toho jsou v něm přítomny i tzv. dobré bakterie chránící naši tkáňovou imunitu a pozitivně ovlivňující funkci imunitního systému,“ vysvětluje Kateřina Boesenberg. Jablečný ocet zároveň čistí krev, zbavuje tělo nechtěných patogenů, působí protizánětlivě a vyrovnává pH organismu. Je obzvláště vhodný při revmatoidní artritidě, diabetu a kardiovaskulárních chorobách.

Jak často?

1–2 lžíce denně

Jídelníček odborníků na výživu 2 Foto:

Koriandr

Listy koriandru obsahují úctyhodnou škálu nutričních látek – od beta-karotenu až po zinek. „Tyto mikroživiny pomáhají při správné tvorbě červených krvinek, okysličení krve, starají se o zdraví sliznic, kůže a zraku. Koriandr také přispívá k vylučování těžkých kovů a toxických látek z organismu. Hodí se i pro onkologické pacienty po chemoterapii,“ radí odbornice.

Jak často?

Svazek koriandru 2x týdně – odšťavnit, nasekat do polévky nebo do salátu.

Jídelníček odborníků na výživu 3 Foto:

Článek

Taje naturopatie  Foto:

Pronikněte do tajů naturopatie a zdraví se vás nepustí

Většina lidí spoléhá na zázračná bezpracná řešení, ale zdraví se ošidit nedá. Jak si osvojit jídelníček, který vašemu tělu prospěje, prozradí naturopatka a nutriční...

Jídelníček odborníků na výživu 4 Foto:

Černé fazole

Černé fazole obsahují specifické fytonutrienty, které jsou vhodné hlavně pro lidi žijící v oblastech znečištěných smogem. Jako jedny z mála totiž dokážou chránit organismus před negativními vlivy výfukových plynů. „Kromě toho napomáhají správnému zažívání a to hlavně v tlustém střevě, kde zvyšují hodnoty kyseliny máselné – její nedostatek je často pozorován u rakoviny tlustého střeva. Dále regulují krevní cukr a snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Za zmínku stojí i vyšší hodnoty hořčíku a kyseliny listové,“ uzavírá pozitivní výčet černě zbarvené luštěniny naturopatka.

Jak často?

Konzumujte 1 porci (cca 150 g vařených fazolí) 2–3x týdně.

Spirulina a mořské řasy

Spirulina, sladkovodní řasa a jediná pravá superfood, vám dodá veškeré vitaminy, minerální látky a fytonutrienty, které vaše tělo potřebuje. Je to nejpřirozenější a nejlépe vstřebatelná forma multivitaminu. Dodává energii přes den, a tím nepřímo zlepšuje kvalitu spánku v noci. Mořské řasy zase obsahují vysoké množství stopových prvků včetně selenu, zinku, mědi a jódu. „To jsou hlavní nutrienty mj. nezbytné ke správné funkci štítné žlázy a metabolismu obecně. Mořské řasy i spirulinu vybírejte vždy v biokvalitě – předejdete tak možné kontaminaci těžkými kovy,“ doporučuje odbornice.

Jak často?

Spirulina 1–2 g denně, mořské řasy 2–3x týdně do polévek, salátů či na svačinu.

POZOR! Mořské řasy nejsou vhodné pro jedince trpící nadměrnou funkcí štítné žlázy.

Jídelníček odborníků na výživu - spirulina Foto: Jídelníček odborníků na výživu - spirulinaFoto: All

Jídelníček odborníků na výživu 6 Foto:

Kateřina Boesenberg BHSc, ND

Kvalifikovaná klinická naturopatka a nutriční terapeutka. Vzdělání získala v australském Sydney. Od začátku studií v roce 2003 spolupracovala s naturopatickými klinikami a zdravotnickými zařízeními s rozličným odborným zaměřením, aby získala co nejširší zkušenosti v oboru. Roku 2005 založila vlastní naturopatickou poradnu. Na počátku roku 2010 se přestěhovala ze Sydney do Prahy a vede privátní praxi v Čechách. V roce 2013 založila Českou naturopatickou společnost, jejímž cílem je mj. přiblížit naturopatii české veřejnosti.

Více na: www.klinickanaturopatie.cz

Autor: Eva Karlasová

Videa

reklama

reklama