Domácí zdravé marshmallows

Domácí zdravé marshmallows Foto:
Domácí zdravé marshmallows
Foto: istockphoto.com

Když děti žadoní o tuhle americkou pochoutku, dospěláci protáčejí oči v sloup. “Maršmelouny” prostě nepatří do hitparády zdravého mlsání, ale děti je přímo milují. Naučte se připravit marshmallows doma, zdravěji a bez zbytečného cukru!

Nemá moc velký účinek vysvětlovat dětem, jak se po cukru kazí zuby, rostou bříška a s cukrovkou či rizikem kardiovaskulárních chorob to raději ani nezkoušejte. Možná vám to poslušně odkývají, ale stejně se jim budou na bonbony sbíhat sliny. Lepší strategie bude, když si vyrobíte měkoučké marshmallows doma, bez zbytečné chemie a bílého cukru. A zkuste děti zapojit, výroba nadýchaných bonbonků je bude bavit!

Domácí marshmallows

• 1,5 lžíce cukrářské želatiny

• ½ šálku studené vody

• ½ šálku medu

• špetku soli

• ½ lžičky vanilkového extraktu

Recept

Kokosové bonbonky v čokoládě Foto:

Kokosové bonbonky v čokoládě

Příprava těchto kokosových bonbonků máčených v čokoládě je docela jednoduchá, a proto se nebojte zapojit do práce i své malé kuchaře. Jistě je to bude bavit a odměnou vám...

Postup:

1) Do mísy dejte želatinu a zalijte ¼ šálkem horké, skoro vroucí vody. Vše rozmíchejte pomocí metličky do změknutí a rozpuštění!

2) V kastrůlku smíchejte všechny ostatní suroviny (kromě vanilky): zbylou vodu, med, špetku soli. Budete potřebovat kuchařský teploměr. Směs zahřívejte na mírném ohni až do teploty na 240 °C. Připravte se na to, že to může být docela rychlý proces. Až teploty dosáhnete, odstraňte kastrůlek z plotny.

3) Nyní potřebujete ruční mixér na nízký stupeň otáček, kterým promixujte horký sirup v míse se želatinovou směsí.

4) Jakmile se suroviny vzájemně propojí, přidejte vanilkový extrakt a zvyšte výkon mixéru. Mixujte na vysoké otáčky celých 12–15 minut, dokud směs nezhoustne a není nadýchaná jako chmýří.

Recept

Karamelky  Foto:

Karamelky

Malé bonbonky jsou vždycky vítaným dárkem. Tyto mají konzistenci vláčných karamel a leckomu připomenou sladké dětství...

5) Nadýchanou a vyšlehanou směs vlijte na připravený plech vystlaný pečicím papírem a nechte stát při pokojové teplotě do zaschnutí. Bude to trvat několik hodin!

6) Až bude vše tuhé a pevné, vezměte si ostrý nůž a plát rozkrájejte na šachovnici.

7) Normálně se marshmallows obalují v cukru, ten ale vynecháme a můžete je obalit v kokosu nebo čokoládě.

Autor: Kamila Ulčová

Videa

reklama

reklama