1
- mouka 250 g
4
- červené víno 3 dl
- cibule 3
2
- vejce 2
1
- máslo 4 lžíce
4
- celer 1
3
4
Postup přípravy
Maso očistíme, nakrájíme na plátky a mírně naklepeme. Zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a koření. Osmahneme z obou stran a přidáme na nudličky nakrájenou slaninu. Podlijeme červeným vínem a pečeme. Měkké maso vyjmeme, šťávu se zeleninou rozmixujeme. Zaprášíme hladkou moukou, zředíme trochou vína a povaříme. Dochutíme cukrem, citronovou šťávou, brusinkami, jeřabinami, švestkovými povidly a strouhaným perníkem a vše mírně povaříme.
Kynuté knedlíky
Ingredience: 250 g hrubé mouky250 g polohrubé mouky1/2 l mléka3 vejce4 lžíce tekutého máslapůl kostky kvasnic3 rohlíkysůlcukr na kvásek
postup:
Uděláme kvásek, který vlijeme do mísy s moukou. Do mléka rozšleháme vejce a přidáme máslo. Vše přidáme do mísy a vypracujeme těsto, do kterého přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Z těsta vytvoříme šišky, vhodíme je do vroucí vody a vaříme 15 až 20 minut.
Bramborové knedlíky
Ingredience: 1 kg brambor uvařených ve slupce200 g hrubé mouky200 g mouky krupice2 vejcesůl
postup:
Oloupané brambory nastrouháme, přidáme oba druhy mouky, vejce, sůl a vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme šišky. Ve vroucí vodě je vaříme 15 až 20 minut.
Zelí
Ingredience: 1 hlávka červeného zelí1 cibule1 jablkocukrsůlkmínocet
postup:
Zpěníme cibulku, přidáme nakrájené červené zelí, sůl a kmín. Podlijeme vodou a dáme vařit. Po uvaření zelí scedíme, přidáme nastrouhané jablko, zaprášíme hladkou moukou a dochutíme solí, cukrem a octem.
Hlavní chod
Zvěřinové plátky na červeném víně s bramborovým a houskovým knedlíkem a červeným zelím
Ingredience:
- 2 kg zvěřiny
- 3 dl červeného vína
- 3 cibule
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1 celer
- sušené švestky
- jeřabiny
- brusinky
- švestková povidla
- perník na strouhání
- hladká mouka
- vývar
- sůl
- cukr
- bobkový list
- nové koření
- pepř celý
- tymián
- 200 g slaniny
- citronová šťáva