Inna Valoušková

Vzpomínka na dětství: Kynuté šátečky plněné tvarohem

Moje hodnocení
3x

Milujete šátečky s tvarohem? Nedivíme se vám, my bychom jich snědli celý plech! Připravte si je na víkendové posezení s rodinou, rozhodně si na nich smlsnou úplně všichni. Možná se přidají i sousedi!

16 porcí
180 minut
česká

Těsto:

Náplň:

Postup přípravy:

  1. Do mísy prosejte mouku, ve které udělejte důlek. Do té rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a zalijte půlkou teplého mléka.
  2. Lžící lehce zamíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (trvá to 10–15 minut).
  3. Mezitím rozpusťte a nechte zchladnout máslo.
  4. Do mísy s kváskem přilijte zbytek teplého mléka, vlažné rozpuštěné máslo, cukr, sůl, zakysanou smetanu a vanilku a vše v robotu zpracujte v těsto (těsto bude dobře umíchané, jakmile se bude pěkně odlepovat od stěn).
  5. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (objem se zdvojnásobí, trvá to zhruba 1,5 hodiny).
  6. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a za pomoci válečku rozválejte na čtverec, který pak rozdělte na 16 malých čtverečků. Každý malý čtvereček ještě trochu rozválejte a poté plňte doprostřed náplní.
  7. V misce smíchejte tvaroh s cukrem, vajíčkem a žloutkem a citronovou šťávou. Zbylý bílek nevyhazujte a nechte na potírání šátečků. Opravdu si dejte záležet na tvarohu, zvolte sušší, ten z vaničky vám vyteče ze šátečku.
  8. Náplň dejte doprostřed každého čtverečku, prsty uchopte dva protilehlé rohy a poté i dva další a dohromady zmáčkněte (malinko zakruťte).
  9. Hotové šáltečky klaďte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě pod utěrkou kynout zhruba půl hodiny. Troubu předehřejte na 220 °C.
  10. Nakynuté šátečky potřete rozšlehaným bílkem a posypte plátky mandlí a špetkou hnědého cukru.
  11. Pečte při 220 °C asi 7 minut, poté teplotu snižte na 200 °C a pečte ještě zhruba 5–7 minut.

Další moučníková klasika? Vyzkoušejte tvarohovou bábovku podle našeho videoreceptu.

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty