Těsto:
- hladká mouka 500 g
- cukr 130 g
- máslo (rozpuštěné) 100 g
- mléko 250 ml
- zakysaná smetana 3 lžíce
- droždí (čerstvé) 25 g
- sůl 1/2 lžičky
- vanilka
Náplň:
- tvaroh (sušší (nikoliv z vaničky)) 400 g
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- cukr (podle chuti)
- citronová šťáva 1 lžička
- bílek (na potírání)
- mandlové plátky (na posypání)
- hnědý cukr (na posypání)
Postup přípravy:
- Do mísy prosejte mouku, ve které udělejte důlek. Do té rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a zalijte půlkou teplého mléka.
- Lžící lehce zamíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (trvá to 10–15 minut).
- Mezitím rozpusťte a nechte zchladnout máslo.
- Do mísy s kváskem přilijte zbytek teplého mléka, vlažné rozpuštěné máslo, cukr, sůl, zakysanou smetanu a vanilku a vše v robotu zpracujte v těsto (těsto bude dobře umíchané, jakmile se bude pěkně odlepovat od stěn).
- Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (objem se zdvojnásobí, trvá to zhruba 1,5 hodiny).
- Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a za pomoci válečku rozválejte na čtverec, který pak rozdělte na 16 malých čtverečků. Každý malý čtvereček ještě trochu rozválejte a poté plňte doprostřed náplní.
- V misce smíchejte tvaroh s cukrem, vajíčkem a žloutkem a citronovou šťávou. Zbylý bílek nevyhazujte a nechte na potírání šátečků. Opravdu si dejte záležet na tvarohu, zvolte sušší, ten z vaničky vám vyteče ze šátečku.
- Náplň dejte doprostřed každého čtverečku, prsty uchopte dva protilehlé rohy a poté i dva další a dohromady zmáčkněte (malinko zakruťte).
- Hotové šáltečky klaďte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě pod utěrkou kynout zhruba půl hodiny. Troubu předehřejte na 220 °C.
- Nakynuté šátečky potřete rozšlehaným bílkem a posypte plátky mandlí a špetkou hnědého cukru.
- Pečte při 220 °C asi 7 minut, poté teplotu snižte na 200 °C a pečte ještě zhruba 5–7 minut.
Další moučníková klasika? Vyzkoušejte tvarohovou bábovku podle našeho videoreceptu.
Kompletní recept najdete ZDE