Šátečky
- polohrubá mouka 600 g
- máslo 500 g
- droždí 30 g
- mléko (vlažné) 14 lžic
Postup přípravy
- Příprava povidel: Hrušky zbavte jádřinců, pokrájejte, přidejte cukr, ocet a dejte přes noc do chladu. Druhý den přidejte rum a koření, zakryjte a pečte bez míchání 3 hodiny v předehřáté troubě na 180 °C. Plňte do vyvařených sklenic, můžete zakápnout trochou rumu a sklenice otočte víčkem dolů.
- Droždí rozdrobte do mléka, máslo nakrájejte na kousky. V mouce si udělejte důlek, přidejte máslo, vlijte mléko s droždím a vypracujte vláčné těsto.
- Dejte odpočinout na maximálně půl hodiny do lednice.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na tenký plát a nakrájejte na čtverečky. Na každý čtvereček dejte lžíci vychladlých povidel a spojte. Vložte do trouby a pečte do zezlátnutí. Šátečky ještě horké pocukrujte moučkovým cukrem.