Suroviny
- máslo (pokojové teploty) 250 g
- nízkotučný tvaroh 250 g
- celozrnná špaldová mouka (hladká) 250 g
- švestková povidla (domácí povidla bez přidaného cukr (nebo oblíbený džem)) 150 g
- vejce ( rozšlehané) 1 ks
Postup přípravy
- Do větší mísy nakrájejte máslo na kostky. Přidejte nízkotučný tvaroh a špaldovou mouku a vše společně vypracujte v hladké těsto (nejlépe v robotu).
- Vzniklé těsto vložte na cca 15 minut do lednice. Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C a plech vystelte pečicím papírem. Vychladlé těsto přemístěte z lednice na pracovní plochu a vyválejte z něj cca 2 mm silný plát. Plát těsta rozkrájejte na čtverečky (4 × 4 cm) a do každého čtverečku přidejte lžíci povidel. Protilehlé rohy každého čtverečku spojte a zabalte tak, aby vznikl šáteček.
- Všechny šátečky pak rozprostřete na připravený plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do předehřáté trouby na 15 minut při 170–180 °C. Upečené šátečky nechte chvíli vychladnout a poté podávejte.
PRIMA TIP: Hotové šátečky posypte xylitolem nebo moučkovým cukrem.
Křehké šátečky z tvarohového těsta s povidly 2 Zdroj: Jíme zdravě Velikonoční speciál