Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Křehké šátečky z tvarohového těsta s povidly

Moje hodnocení
6x

Nemusíte se vzdávat sladké tečky ani v rámci jarního odlehčení. Pro lepší pocit to prostě zkuste trochu zdravěji – připravte těsto z celozrnné mouky, která dodá vlákninu, a tvaroh zase bílkoviny. Pak si tělo ani nevšimne másla :))) Jako náplň volte domácí povidla nebo oblíbený džem.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • máslo (máslo pokojové teploty) 250 g
  • nízkotučný tvaroh 250 g
  • celozrnná špaldová mouka hladká 250 g
  • domácí povidla bez přidaného cukr (nebo oblíbený džem) 150 g
  • vejce, rozšlehané 1 ks

Postup přípravy

  1. Do větší mísy nakrájejte máslo na kostky. Přidejte nízkotučný tvaroh a špaldovou mouku a vše společně vypracujte v hladké těsto (nejlépe v robotu).
  2. Vzniklé těsto vložte na cca 15 minut do lednice. Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C a plech vystelte pečicím papírem. Vychladlé těsto přemístěte z lednice na pracovní plochu a vyválejte z něj cca 2 mm silný plát. Plát těsta rozkrájejte na čtverečky (4 × 4 cm) a do každého čtverečku přidejte lžíci povidel. Protilehlé rohy každého čtverečku spojte a zabalte tak, aby vznikl šáteček.
  3. Všechny šátečky pak rozprostřete na připravený plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do předehřáté trouby na 15 minut při 170–180 °C. Upečené šátečky nechte chvíli vychladnout a poté podávejte.

PRIMA TIP: Hotové šátečky posypte xylitolem nebo moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty