Kouzelné Vánoce

Vizovické pečivo – recept na těsto, z kterého upečete nejpůvabnější ozdoby

Moje hodnocení
3x

Tradice vizovického pečiva je stará více než 150 let. Původně se peklo ze zbytků mouky jako dárky pro děti na hraní. Děti dostávaly upečené figurky hlavně na vánoční nebo velikonoční svátky. Postupem času se z vizovického pečiva staly tradiční vánoční ozdoby.

1 porce
300 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. V míse smíchejte mouku s teplou vodou a dobře vařečkou promíchejte, postupně přijde na řadu ruční hnětení. Až bude hmota kompaktní, dejte ji na vál a zpracujte hladké těsto. Dejte si opravdu záležet. Když jsem ho dělala poprvé, nemyslela jsem si, že ho budu zadělávat hodinu, ale je to tak. Je opravdu nutné mu věnovat péči a čas.
  2. Těsto zabalte do sáčku nebo fólie a nechte ho minimálně 2 hodiny odležet v lednici.
  3. Poté už to chce jen trpělivost a fantazii. Vždy z těsta odřízněte jen malý kousek, ten zpracujte a zbytek zabalte, aby těsto neoschlo. Na tvarování používejte nůžky, váleček, nožík, rádélko  vše, co máte po ruce. Na zdobení se hodí hořčičné semínko, celé nové koření.
  4. Pokud těsto potřebujete slepit, stačí ho lehce namočit vodou. Připravte si vodu vždy do misky ke zdobicím potřebám.
  5. Hotové figurky nechte 2 hodiny odležet, aby trochu proschly. Poté je potřete bílkem a dejte péct do trouby předehřáté na 120 °C. Pečte asi 4 hodiny, až figurky krásně zezlátnou a ztvrdnou.

Tradiční vizovické pečivo má 34 základních tvarů, přičemž každému z nich je přisuzován symbolický význam. Jednotlivá zvířátka představovala určité hodnoty, které měla obdarovaným přinést. Veverka se dávala na vánoční stůl, aby byla hospodyňka celý rok čiperná. Rak se dával šestinedělkám pro štěstí.

Holubička klid a pokoj v rodině
Ježek zdraví: vypíchává nemoci a neduhy
Kohout mužnost (dával se hospodářům)
Zajíc dával se chlapcům, aby byli rychlí a bystří
Veverka dával se dívkám, aby se naučily hospodárnosti
Žába dostatek pitné vody
Štír bohatství a štědrost (hlídal zakopané poklady)
Kachna symbol dobré matky
Pavouk štěstí, spřádá nit osudu nebo času
Rak ochrana před neštěstím
Jelen bystrost
Ryba mlčení (dávala se zejména tchyním)
Kůň věrnost
Labuť trvalá láska, milostnost
Páv bohatství
Děťátko radost
Mořská panna připomínka moře
Slunce dárce života, velkolepost

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kouzelné Vánoce

Kouzelné Vánoce

Užijte si vánoční čas od adventu až do Tří králů! Již druhá kniha plná vánoční inspirace od předních českých blogerek a instagramerek.

Užijte si vánoční čas od adventu až do Tří králů! Již podruhé spojila známá česká foodblogerka Coolinářka síly s dalšími předními blogerkami a hvězdami českého Instagramu, aby vytvořily knihu vánočních nápadů, které jsou originální, mají styl, a to pravé sváteční kouzlo. Najdete zde recepty, DIY návody a tipy, to vše doprovázeno atraktivními fotografiemi. Nechybí prostor pro plánování a vlastní poznámky, ke kterým se můžete každý rok vracet.

Vydalo nakladatelství Fragment.


Přečtěte si také

Recepty