Suroviny
- hladká mouka (s co největším obsahem lepku) 500 g
- voda (teplá) 200 ml
- bílek (na potření)
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouku s teplou vodou a dobře vařečkou promíchejte, postupně přijde na řadu ruční hnětení. Až bude hmota kompaktní, dejte ji na vál a zpracujte hladké těsto. Dejte si opravdu záležet. Když jsem ho dělala poprvé, nemyslela jsem si, že ho budu zadělávat hodinu, ale je to tak. Je opravdu nutné mu věnovat péči a čas.
- Těsto zabalte do sáčku nebo fólie a nechte ho minimálně 2 hodiny odležet v lednici.
- Poté už to chce jen trpělivost a fantazii. Vždy z těsta odřízněte jen malý kousek, ten zpracujte a zbytek zabalte, aby těsto neoschlo. Na tvarování používejte nůžky, váleček, nožík, rádélko vše, co máte po ruce. Na zdobení se hodí hořčičné semínko, celé nové koření.
- Pokud těsto potřebujete slepit, stačí ho lehce namočit vodou. Připravte si vodu vždy do misky ke zdobicím potřebám.
- Hotové figurky nechte 2 hodiny odležet, aby trochu proschly. Poté je potřete bílkem a dejte péct do trouby předehřáté na 120 °C. Pečte asi 4 hodiny, až figurky krásně zezlátnou a ztvrdnou.
Tradiční vizovické pečivo má 34 základních tvarů, přičemž každému z nich je přisuzován symbolický význam. Jednotlivá zvířátka představovala určité hodnoty, které měla obdarovaným přinést. Veverka se dávala na vánoční stůl, aby byla hospodyňka celý rok čiperná. Rak se dával šestinedělkám pro štěstí.
Holubička | klid a pokoj v rodině |
Ježek | zdraví: „vypíchává“ nemoci a neduhy |
Kohout | mužnost (dával se hospodářům) |
Zajíc | dával se chlapcům, aby byli rychlí a bystří |
Veverka | dával se dívkám, aby se naučily hospodárnosti |
Žába | dostatek pitné vody |
Štír | bohatství a štědrost (hlídal zakopané poklady) |
Kachna | symbol dobré matky |
Pavouk | štěstí, spřádá nit osudu nebo času |
Rak | ochrana před neštěstím |
Jelen | bystrost |
Ryba | mlčení (dávala se zejména tchyním) |
Kůň | věrnost |
Labuť | trvalá láska, milostnost |
Páv | bohatství |
Děťátko | radost |
Mořská panna | připomínka moře |
Slunce | dárce života, velkolepost |
Vyzkoušejte také hned měkké vánoční perníčky s medem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hned měkké vánoční perníčky s medem