Glazura
- broskev 2 ks
- hnědý cukr 2 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 220 °C. Váleček masa v půli podélně prořízněte, ale nedokrojte až do konce. Rozložte ho jako knihu a klouby prstů maso naklepejte.
- Všechny broskve (celkem 6) oloupejte, vypeckujte a pokrájejte na kostičky nebo na malé tenké plátky. Dvě třetiny broskví vložte do misky a přisypte sůl, pepř a lístečky tymiánu. Směs naneste doprostřed masa a „knihu“ zavřete. Pečeni svažte provázkem tak, aby náplň neutekla a zůstala přesně uprostřed. Roládu rovněž ze všech stran osolte a opepřete.
- GLAZURA: V kastrůlku přiveďte k varu půl hrnku vody, přidejte zbytek pokrájených broskví a cukr. Až se vše začne vařit, zmírněte plamen, povařte asi 4 minuty a odstavte.
- V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a maso na něm ze všech stran zprudka osmažte. Potom roládu přesuňte do pekáče, vložte do trouby a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 170 °C. Po další půlhodince maso potřete glazurou. Za dalších 5 minut maso vyndejte z trouby, přesuňte ho na talíř a šťávu, kterou pustilo, slijte do kastrůlku s glazurou. Maso nechte 10 minut stát, poté ho znovu glazurou potřete.
- Pekáček, ve kterém se maso peklo, položte na sporák, nalijte do něj asi ¼ hrnku vody a deglazujte (omyjte připečené zbytky masa ze stěn nádoby). Takto vzniklou „omáčku“ opět nalijte do glazury a přiveďte k varu. Asi minutu ji povařte a nakonec dochuťte citronovou šťávou.
- Z masové rolády odstraňte provázek a nakrájejte ji na plátky široké 1,5 cm. Maso podávejte teplé, přelité připravenou omáčkou, nebo za studena.
- PRIMA TIP: Pokud si letní vaření neumíte představit bez sklenky vychlazeného chardonnay, podělte se i s ostatními – nalijte trochu do pekáčku a deglazujte ho vínem.