Suroviny
- brambory 2 kg
- šunka 400 g
- pepř
- cibule 3-4 ks
- máslo 400 g
- smetana 200 ml
- steakové koření
- vepřová panenka 2.5 kg
- olivový olej
- celozrnná mouka 4 lžíce
- sušené houby 1/2 sklenice
- vývar
- muškátový květ
- sladká paprika
- kysaná smetana 2 kelímky
- bazalka
- česnek 5 stroužky
- sůl
- rajče 4 ks
- balkánský sýr
Postup přípravy
Brambory vaříme ve slupce, hotové brambory co nejvíc horké oloupeme. Na pánvi si rozehřejeme máslo, dáme nadrobno nakrájenou cibuli, a když zesklovatí, přidáme šunku. Smažíme do zhnědnutí cibule a celé vlijeme k bramborám. Brambory rozšťoucháme. Panenku okořeníme, zakápneme olivovým olejem a necháme odpočinout v pokojové teplotě. Na rozpálenou pánev vložíme panenku a rychle necháme zatáhnout ze všech stran. Poté pomalu smažíme. Hotovou panenku rozřízneme a servírujeme přelitou houbovou omáčkou – půl litrové sklenice hub zalijeme vodou a necháme nabobtnat.
Na máslo dáme najemno nakrájenou cibuli a po chvíli přidáme houby. Orestujeme a přidáme muškátový květ a sladkou papriku. Zamícháme a zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali 4 lžíce hladké celozrnné mouky. Necháme projít varem. V případě nutnosti ještě zahustíme jíškou. Pro případ, že hosté neradi houby, máme variantu pečených paprik. Červené papriky rozkrojíme na půl, vyndáme jadřinec a dáme na pekáč na pečicí papír. Do každé papriky dáme pár kousků nakrájeného česneku, rajčat (co se vejde), kousek čerstvé bazalky, vše osolíme a zakápneme olivovým olejem. Pečeme cca 40 minut na 200 °C.
Podáváme s nastrouhaným balkánským sýrem a česnekovým dipem. Ten si vyrobíme z kysané smetany a prolisovaného česneku. Osolíme, můžeme přidat pár lžic majonézy.