Základ
- hladká mouka (00) 500 g
- máslo 200 g
- moučkový cukr 200 g
- žloutek 110 g
- pomerančová kůra ze 2 pomerančů
Krém
- plnotučné mléko 500 ml
- cukr 130 g
- med 20 g
- žloutek 150 g
- kukuřičný škrob 70 g
- vanilkový lusk 1 ks
- pomerančová kůra ze 3 pomerančů
Náplň
- kompotované meruňky (v sirupu)
- pistácie (nasekané)
Frangipane
- máslo 100 g
- pistáciová mouka 100 g
- vejce 100 g
- cukr 100 g
- hladká mouka 50 g
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Na základ vše rozmixujte v robotu, poté polovinu těsta, kterou použijete na korpus, vložte mezi dva kusy pečicího papíru a rozválejte válečkem. Druhou polovinu těsta připravte stejným způsobem, bude však sloužit pro dekoraci. Po vyválení vložte takto připravené dva pláty těsta na 2 hodiny do lednice.
- Na krém ohřejte mléko s vyškrabanými vanilkovými semínky i se zbylým vanilkovým luskem, poté vanilku vyjměte a pomalu mlékem zalijte žloutky s cukrem, medem a kukuřičným škrobem a postupně zašlehávejte. Poté přendejte zpět na oheň a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, odstavte z plotny, přidejte kůru ze 3 pomerančů a krém nalijte do misky. Zakryjte potravinářskou fólií (fólie musí být přilepená na krém) a dejte vychladit do lednice.
- Začněte připravovat dort, polovinu vyváleného těsta naaranžujte na máslem vymazanou formu (i po stranách), na korpus naneste vrstvu krému a navrch naaranžujte nakrájené meruňky v sirupu a posekané pistácie.
- Na frangipane smíchejte všechny ingredience v mixéru, dokud se nespojí. Tuto směs poté nalijte na koláč, a nakonec povrch zakryjte proužky křehkého těsta. Pečte v troubě 45 minut na 180 °C.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
Annissa Demurtas a Marco Giampaoli Zdroj: FTV Prima