Omáčka romesco
- pečené papriky (oloupané a zbavené semínek) 8 ks
- loupané mandle (celé) 400 g
- extra virgin olivový olej
- česnek 1 malý stroužek
- Sherry ocet 20 ml
- mletá uzená paprika 1 lžička
- kajenský pepř 1 lžička
- sůl
Peperonata
- pečené papriky 2 ks
- omáčka (romesco) 1 lžíce
- Sherry ocet
- olivy (Taggiasche ) 50 g
Pollo alla romana
- kuřecí prsa 4 ks
- pečené papriky (pouze šťáva, kterou papriky pustily)
- sůl
- extra virgin olivový olej
K podávání
- citronová kůra
- salátové listy (mizuna, frisé, atd.)
Postup přípravy
- Do předehřáté trouby na 240 °C dejte péct papriky na cca 30 - 40 minut. Papriky vyndejte a přikryjte na 10 minut alobalem, aby se zapařily. Poté je oloupejte. Papriky pustí šťávu, kterou přeceďte přes jemné síto a nechte zatím stranou.
- Kuřecí prsa očistěte a nechte marinovat ve šťávě z pečených paprik. Čím déle, tím lépe. Poté kuřecí maso vyjměte a zabalte do fresh folie, takto připravené je vložte do vakuovacího sáčku a zatavte. Nastavte sous-vide na 62 °C a nechte vařit 1 hodinu a 15 minut.
- Dvě třetiny oloupaných paprik použijte na omáčku romesco. Dejte do mixéru papriky, mandle, nastrouhaný jeden malý stroužek česneku, po lžičce kajenského pepře a uzené červené papriky, sherry ocet, sůl a vše rozmixujte dohladka. Nakonec vymixujte ještě s olivovým olejem a můžete také přepasírovat. Přendejte do libovolné nádoby a dejte do lednice. Podle potřeby dochuťte solí a sherry octem.
- Mezitím do misky nakrájejte nadrobno zbytek pečených paprik, přidejte 1 lžíci romesco omáčky, malinko sherry octa a pokrájené olivy. Zamíchejte a máte připravenou peperonatu k servírování.
- Jakmile je kuře hotové, vyndejte ho ze sáčku a opečte na kůži, na předehřáté pánvi. (Šťávu z kuřete můžete použít – sceďte ji do rendlíku, zavařte, přidejte máslo, citronovou šťávu a rozmixujte.) Kuře vyndejte z pánve a počkejte 2 minuty, než ho nakrojíte.
- Omáčku naneste na talíř lžící a rozetřete, kuře říznuté napůl položte na omáčku a mezi něj nandejte peperonatu. Ozdobte lístky salátu a citronovou kůrou.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
VE VARU: Pollo alla romana s omáčkou romesco podle Marca Giampaoliho Zdroj: FTV Prima