Suroviny
- lilek 1 ks
- olivový olej
- červené fazole 1 plechovka
- bílé fazole 1 plechovka
- česnek 1 stroužek
- žampiony 250 g
- krájená rajčata 1 plechovka
- cibule 1 ks
- čerstvě namletý pepř
- jogurt (řecký nebo bulharský) 300 ml
- vejce 3 ks
- feta 200 g
Postup přípravy
- Nakrájejte lilek na plátky a dejte ho do mísy naplněné osolenou vodou. Nechte ho namočený asi 30 minut. Předehřejte troubu 180 °C.
- Rozehřejte 2 lžíce olivového oleje v hrnci a opékejte na něm nasekanou cibuli a rozdrcený česnek, až budou měkké a průsvitné. Přidejte rajčata, houby nakrájené plátky, čočku a propláchnuté fazole. Ochuťte solí a pepřem a vařte 10 minut na mírném ohni.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm plátky lilku po obou stranách dohněda. Osušte lilek na papírové utěrce. Do zapékací mísy a na dno rozložte plátky lilku. Na něj rozložte fazolovou směs a další vrstvu opečeného lilku. Na něj rozložte zbývající fazolovou směs.
- Vyšlehejte vejce s jogurtem a směs položte navrch (je to mnohem jednodušší a zdravější než bešamel). Posypte nadrobeným sýrem Feta. Dejte do předehřáté trouby a pečte 45 minut.