Suroviny
- Ovesné vločky 450 g
- celozrnná (ideálně) špaldová mouka 50 g
- Slunečnicový olej 2 lžíce
- domácí jahodová zavařenina 150 g
- Med 6 lžic
- Sůl 1 špetka
- slunečnicová semínka 100 g
- sezamová semínka 100 g
- celé loupané mandle 100 g
- sušené brusinky 100 g
Postup přípravy
- Ovesné vločky smíchejte v míse s moukou, olejem, zavařeninou, medem a solí.
- Pak promíchejte se semínky a celými mandlemi, všechno pořádně promíchejte a promačkejte – pracujte rukama.
- Troubu rozpalte na 170 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na ně směs rozprostřete.
- Pečte v troubě cca 30 minut a minimálně třikrát promíchejte, tak aby se vše peklo rovnoměrně na všech stranách.
- Při třetím promíchání vmíchejte i sušené ovoce. To si předem propláchněte a nechte dostatečně oschnout.
- Hotovou granolu poznáte podle příjemně zlatavé barvy.
- Pokud je po vyndání z trouby granola vlhká, nechte ji doschnout venku na plechu – teprve až je suchá, ji přesypte do dózy a uzavřete.