Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Malinový trifle

16 porcí
do 30 minut
Malinový trifle
Malinový trifle
Když jsem byla malá, ujížděli jsme na svačině obnášející dětské piškoty, sladkou zakysanou smetanu a ovoce. Piškoty po chvilce odpočinku změkly a výsledná kombinace dokázala nabídnout víc než všechny její složky zvlášť.
Reklama

Podobné je to s proslulým anglickým dezertem, servírovaným v jedné velké impozantní míse, který se jmenuje prostě trifle.

Při každé jiné příležitosti bych vás přesvědčovala, abyste základní piškotovou vrstvu upekli sami – ne však v této pečením překypující době. O to snadnější je celá příprava. Hotový dezert pak nejenom ohromí vaše hosty, ale ještě k tomu vydá za velmi zdařilou dekoraci svátečního stolu. Ovocné vrstvy kontrastují se světlým krémem a dokážou přitahovat zraky stolovníků – pozor tedy, aby váš vlastní výtvor nevyvolal zbytečnou žárlivost. Vy přece můžete být, na rozdíl od dezertu, hvězdou své kuchyně i každý následující den.

Reklama

Postup

  1. Jeden kelímek šlehačky přiveďte v malém kastrůlku k varu a odstavte. Přidejte čokoládu nalámanou na kousky a rozmíchejte na hladký krém. Ten nechte asi 10 minut zchladnout, aby byl pouze vlažný. Zbytek šlehačky s polovinou mandlové příchutě vyšlehejte téměř dotuha. Opatrně a po částech zašlehejte čokoládový krém.
  2. Cukr, vodu a zbytek extraktu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z plotýnky. V tomto sirupu pak namáčejte piškoty a vyložte jimi dno velké skleněné mísy (s průměrem asi 30 cm). Džem také zahřejte, aby trochu povolil, a třetinu ho rozetřete na piškoty.
  3. Z částečně rozmražených malin vyberte několik, které jsou zachovalé, takže je budete moci použít na závěr na ozdobení. Z ostatních malin oddělte třetinu včetně šťávy, kterou pustily, a rozložte je na piškoty. Na maliny rozetřete třetinu čokoládové šlehačky a všechny vrstvy (piškoty, džem, maliny a šlehačku) ještě dvakrát zopakujte. Doprostřed hotového díla naaranžujte oddělené maliny a okraje posypte mandlovými lupínky.
  4. Celý dezert nechte aspoň 5 hodin ztuhnout v lednici, nanejvýš však do druhého dne.
Reklama

Vánoční kuchařka pro dceruVánoční kuchařka pro dceru

Jana Florentýna Zatloukalová

Návod na přežití prvních samostatných Vánoc a zdokonalení všech dalších

První Vánoce ve vlastní kuchyni? Není proč se děsit, s touhle kuchařkou zvládnete advent, vánoční přípravy i svátky, cukroví i slavnostní večeře. Jde to, jen je potřeba znát zkratky, které mají úspěšné kuchařky dávno prochozené. Autorka rozhodila sítě a ty nejlepší zlepšováky, které z nich vylovila, nyní servíruje – opět v balení pro začátečníky. Tedy jasně, srozumitelně – a s láskou!

Kromě české vánoční klasiky tu najdete i recepty, které provázejí vánoční svátky ve světě. Tuto etudu berte jako odbočku od pravidelného shonu, nechte se jen unést jejími řádky, a teprve když budete mít opravdu pořádnou chuť zkusit něco nového, co opěvuje jiná část zeměkoule než ta naše česká, směle do toho.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama