Suroviny
- šlehačka 800 ml
- bílá čokoláda 300 g
- mandlové aroma 1 lžička
- moučkový cukr 100 g
- voda 125 ml
- cukrářské piškoty 200 g
- malinový džem 200 ml
- mražené maliny (jen částečně rozmražené) 500 g
- mandlové plátky (zlehka nasucho opečené na pánvi) 100 g
Podobné je to s proslulým anglickým dezertem, servírovaným v jedné velké impozantní míse, který se jmenuje prostě trifle.
Při každé jiné příležitosti bych vás přesvědčovala, abyste základní piškotovou vrstvu upekli sami – ne však v této pečením překypující době. O to snadnější je celá příprava. Hotový dezert pak nejenom ohromí vaše hosty, ale ještě k tomu vydá za velmi zdařilou dekoraci svátečního stolu. Ovocné vrstvy kontrastují se světlým krémem a dokážou přitahovat zraky stolovníků – pozor tedy, aby váš vlastní výtvor nevyvolal zbytečnou žárlivost. Vy přece můžete být, na rozdíl od dezertu, hvězdou své kuchyně i každý následující den.
Postup přípravy
- Jeden kelímek šlehačky přiveďte v malém kastrůlku k varu a odstavte. Přidejte čokoládu nalámanou na kousky a rozmíchejte na hladký krém. Ten nechte asi 10 minut zchladnout, aby byl pouze vlažný. Zbytek šlehačky s polovinou mandlové příchutě vyšlehejte téměř dotuha. Opatrně a po částech zašlehejte čokoládový krém.
- Cukr, vodu a zbytek extraktu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z plotýnky. V tomto sirupu pak namáčejte piškoty a vyložte jimi dno velké skleněné mísy (s průměrem asi 30 cm). Džem také zahřejte, aby trochu povolil, a třetinu ho rozetřete na piškoty.
- Z částečně rozmražených malin vyberte několik, které jsou zachovalé, takže je budete moci použít na závěr na ozdobení. Z ostatních malin oddělte třetinu včetně šťávy, kterou pustily, a rozložte je na piškoty. Na maliny rozetřete třetinu čokoládové šlehačky a všechny vrstvy (piškoty, džem, maliny a šlehačku) ještě dvakrát zopakujte. Doprostřed hotového díla naaranžujte oddělené maliny a okraje posypte mandlovými lupínky.
- Celý dezert nechte aspoň 5 hodin ztuhnout v lednici, nanejvýš však do druhého dne.