Suroviny
- cukrářské piškoty / oblíbený korpus (2 ks) 300 g
- jahodová marmeláda
- cherry / brandy / mléčná káva / malinová omáčka 50 ml
- crème fraîche / zakysaná smetana 600 g
- vanilkový lusk 2 ks
- cukr moučka
- šlehačka (30–47%) 570 ml
- žloutky z vajec vel. L 6 ks
- cukr krupice 50 g
- kukuřičná mouka 1 a 1/2 lžíce
- Jahody 700 g
- maliny a borůvky na ozdobu
- šlehačka ke šlehání 500 ml
Recept
Citronový trifle
Skvělý recept, který se pouze vyskládá z hotových komponentů – to je malý jarní sen se svěží chutí!
Postup přípravy
- Na žloutkový krém (custard) smíchejte cukr s moukou a přidejte ke žloutkům. Promíchejte, dokud směs nebude homogenní. Jeden vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyjměte semínka. Ta smíchejte se smetanou v rendlíku se silným dnem a přiveďte těsně pod bod varu.
- Ohřátou smetanu po částech přilévejte ke žloutkové směsi a energicky míchejte metlou. Až bude směs spojená, nalijte ji z mísy zpět do rendlíku a na nízkém plamenu ohřívejte. Za stálého míchání směs nechte zhoustnout. Krém přelijte do mísy a přikryjte ho fresh fólií tak, aby se fólie dotýkala povrchu. Nechte zchladnout.
- Crème fraîche smíchejte se semínky z druhého vanilkového lusku a cukrem podle chuti. Korpus nakrájejte na tenké plátky (od vrchu ke spodu, nikoli jako při přípravě dortů) a promažte je marmeládou. Vždy dva plátky k sobě. Pokud používáte piškoty, také je promažte.
- Jahody omyjte, osušte a nakrájejte na plátky.
- Do mísy položte promazané plátky korpusu / piškoty (1/2), lehce zakápněte zvolenou tekutinou, přidejte krém z crème fraîche tak, aby zakryl pouze korpus. Plátky jahod naskládejte kolem dokola i doprostřed a přidejte zbytek krému tak, aby zakryl jahody. Na krém navrstvěte zbytek promazaných korpusů a postupujte úplně stejně, pouze použijte žloutkový krém. Navrch našlehejte vychlazenou šlehačku a ozdobte ovocem.