Suroviny
- ricotta (nebo lučina) 200 g
- citronový likér (limoncello nebo limetocello) 1 lžíce
- limetková kůra
- sůl 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý) 1/4 lžičky
- chilli vločky 1 špetka
- špagety 500 g
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- cibule (malá, nadrobno nakrájená) 1/2 ks
- česnek (rozetřený) 4 stroužky
- stehenní kuřecí řízky 750 g
- baby špenát 1 hrst
- oregano
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- V misce promíchejte ricottu, likér, případně kůru, sůl, pepř a chilli vločky, pokud je používáte. Dejte stranou.
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě tak, aby zůstaly pevné na skus.
- Cibuli a česnek opečte ve velké silnostěnné pánvi na rozehřátém oleji. Maso nakrájené na kousky promíchejte s oreganem, solí a pepřem a přidejte do pánve.
- Maso opékejte ze všech stran dozlatova, asi 8 až 10 minut. Pokud se přichycuje, podlijte ho pár kapkami vody z vaření těstovin a odškrabujte přípečky.
- Až budete kousky masa opékat z poslední strany, přikápněte trochu likéru, případně vody z těstovin, a odškrabujte přípečky. Pak maso přesuňte do misky a volně zakryjte alobalem.
- Zmírněte teplotu, do pánve vsypte lístky špenátu, nechte je zavadnout, případně podlijte trochou vody z těstovin. Těstoviny sceďte, asi hrnek vody z vaření si ponechte a těstoviny vmíchejte do pánve spolu s ochucenou ricottou a případně další vodou z těstovin, aby vznikla krémová omáčka. Podle potřeby ji dochuťte solí, pepřem a likérem, případně špetkou kůry.
- Těstoviny podávejte s kousky masa (chcete-li, můžete maso ještě nakrájet na proužky).
Vyzkoušejte také tradiční spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Naprosto dokonalé spaghetti carbonara