Suroviny
- limetka (v biokvalitě, umyté a osušené) 12 ks
- vodka (kvalitní) 750 ml
- cukr krupice cca 200 g
Postup přípravy
- Z limet oloupejte škrabkou na brambory kůru, pokud možno jen tenkou zelenou část. Kůru dejte do sterilizované sklenice s víčkem, zalijte vodkou a uzavřete. Nechte na tmavém místě stát nejméně 4 dny, ale klidně i 1 měsíc.
- Do jemného síta dejte filtr na kávu a přelijte přes něj aromatizovaný alkohol do čisté nádoby.
- V čistém kastrolu uveďte do varu 250 ml vody, vsypte cukr a vařte, až se cukr rozpustí. Nechte vychladnout, spojte s aromatizovanou vodkou a trychtýřem přelijte do sterilizované lahve nebo menších lahviček.
- Likér se k přímé konzumaci podává ledově chladný, alespoň po 4 hodinách pobytu v mrazáku. Jinak ho uchovávejte v ledničce.
PRIMA TIP: Poměr cukru a citrusové šťávy je v likéru spíš věcí osobních preferencí – zdá-li se vám likér příliš kyselý a ostrý, přidejte ještě trochu cukrového rozvaru. Čím déle také necháte citrusovou kůru macerovat v alkoholu, tím bude chuť výraznější.
Jako jedlý dárek se hodí i domácí vaječný likér s vanilkou. Připravte ho podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí vaječný likér s vanilkou
Inspirujte se i dalšími recepty na domácí likéry